Filtrer på undersider
Utbildning
Filtrer på undersider
Utbildning

Vanliga frågor

Här hittar du vanliga frågor och svar gällande ansökan och utbildning.


Ansökan
 
  • Vad är det för behörighetskrav?
Behörighetskraven skiljer sig lite åt mellan de olika yrkena. Läs under ditt specifika hantverksyrke för att hitta behörighetskraven. Du hittar alla våra hantverksykren här (alla våra yrken). 
 
  • Jag har redan läst en del av det som ingår i utbildningen. Behöver jag läsa om samma saker?

Nej, det ska du inte behöva göra om det du tidigare gjort finns dokumenterat. Du ansöker då om tillgodoräknande. Ansök om tillgodoräknande här. En sådan ansökan kan göras först när du har påbörjat dina studier på Hantverksakademin.
 

Om du är antagen till utbildningen och ännu inte har påbörjat kan du kontakta info@hantverksakademin.se för att be om ett förhandsbesked om tillgodoräknandet.

 
  • Om jag går sista året på gymnasiet och väntar på mitt slutbetyg – har jag då möjlighet att komplettera min ansökan efter sista ansökningsdag?
Du har i regel möjlighet att göra en sen ansökan. Skicka in din ansökan när du har fått dina betyg. För frågor om dina möjligheter att komma in på utbildningen, kontakta skolan via info@hantverksakademin.se.
 
  • Varför ska jag ha förkunskaper inom yrket – ska jag inte få alla kunskaper i utbildningen?
Eftersom du ska delta på lärlingsplatsen från dag 1 behöver du ha vissa förkunskaper. Vilken behörighet som krävs skiljer sig något åt mellan olika yrken. För de flesta yrken krävs endast gymnasiekunskaper, men då inom specificerade program och kurser. Saknar du dessa behöver du ha fått yrkeskunskaperna på annat sätt, till exempel folkuniversitetet, folkhögskola eller andra eftergymnasiala studier. Läs mer om detta under behörigheten för respektive yrke och titta särskilt efter det som skrivs om ”motsvarande kunskaper”.


Utbildning
 
  • Vad innebär yrkeshögskolepoäng (YH-poäng)?
1 YH-poäng = 1 dags heltidsstudier.
5 YH-poäng = 1 veckas heltidsstudier
Det innebär att du en vanlig termin läser 100 YH-poäng. Den tvååriga utbildningen på Hantverksakademin omfattar totalt 400 YH-poäng.
 
  • Vad innehåller utbildningen?
Här kan du läsa om våra utbildningar.
 
  • Avslutas utbildningen med ett gesällprov?
Nej, inte per automatik. Det kan finnas en möjlighet att lägga upp examensarbetet som ett gesällprov om villkoren för övrigt är uppfyllda. Mer om gesällprovsbestämmelser hittar du hos SVERIGES HANTVERKSRÅD - gesällprov
 
  • Kan jag gå utbildningen även om jag inte bor i Stockholm?
Ja. LIA-delen av utbildningen genomför du på din lärlingsplats som förstås behöver ligga i närheten av där du bor. Teorin går att följa på distans.
 
  • Vad händer om jag av någon anledning behöver pausa mina studier, till exempel på grund av föräldraledighet eller sjukdom?
Då kan du ansöka om studieuppehåll. För frågor om det innan du har börjat på Hantverksakademin kan du kontakta info@hantverksakademin.se.

Studerar du redan på Hantverksakademin hittar du information och blanketter i Learnpoint. Det finns även formulär du kan fylla ut här på hemsidan. Kontakta din utbildningssamordnare för att diskutera din situation. Om du av någon anledning behöver avbryta dina studier, finns det ett formulär att fylla i här. 
 
  • Kan jag genomföra utbildningen på deltid?
Nej, utbildningen är på heltid.