Filtrer på undersider
Utbildning
Filtrer på undersider
Utbildning

Hur hittar jag en lärlingsplats?

Kanske har du redan hittat en lärlingsplats där du kan göra din praktik. Kanske tycker du att det är svårare att veta var du ska leta. Här kommer några bra tips.

 1. Titta på den här sidan! När vi vet handledare som söker lärlingar publicerar vi det här.

 2. Hör med branschorganisationen. De flesta hantverksyrken har en branschorganisation. Organisationerna är måna om att nya hantverkare i respektive yrke ska få en så bra utbildning som möjligt. Under våra olika yrken finner du kontaktuppgifter till branschorganisationerna.
   
 3. Sök på nätet. Vilka hantverkare finns på orten där du vill göra praktik?
   
 4. Kolla sociala medier. Många hantverkare visar sina arbeten på sociala medier, så där kan du få en känsla för vilken inriktning de har och vilka tekniker de använder.
   
 5. Ta en promenad på stan och besök de hantverkare som du är intresserad av. Får du nej? Fråga om de vet någon annan som skulle vara intresserad av att ta emot dig som lärling.

   

Företag som gärna tar emot en lärling

 


Förgyllare, JP Larsson i samarbete med Åmells konsthandels, Stockholm

Vi söker förgyllarlärling med goda möjligheter till anställning. Du behöver ha goda referenser, förkunskaper inom  konstinramare/rammakare eller liknande. I våra ateljéer arbetar vi med tillverkning av prydnadsramar enligt gamla traditioner. Vi formger även våra egna ramprofiler, fräser och sågar samt justerar varje ram för optimal passning. Vi utför förgyllning och dekormåleri av ramar i historiens estetiska stilar och utifrån traditionella tekniker. Vi monterar konst på papper, duk och panå.
Vid intresse - kontakta Per Larsson subbylarsson@gmail.com 076-767 58 81
 

Reparationsskomakarlärling, Skomakeri Framåt, Gamla Stan

Skomakeri Framåt söker reparationskomakarlärling. Förkunskaper inom läderhantverk är önskvärt. Vår verkstad ligger i Gamla stan, Stockholm. Vi reparerar skor samt tillverkar måttbeställda skor. Skomakaryrket kräver noggrannhet, koncentration och stresstålighet. Yrket består även till stor del av kundkontakt och kommunikation. Du bör ha siktet inriktat på gesällprov inom yrket. 
Vid intresse - skicka CV och en presentation av dig själv till info@skomakeriframat.se. 

Vid intresse, kontakta Per Larsson subbylarsson@gmail.com 076-767 58 81.

Charkuterist, Lugnås Chark AB, Mariestad

Har du ett brinnande intresse för charkuteri, och vill arbeta med att förädla charkuterivaror från grunden? Vi på Lugnås Chark söker en lärling som vill lära sig hantverket hos oss. Vi värnar om småskaligt hantverk, äkta råvaror och kvalitet.
Vid intresse, kontakta Annika Pettersson på lugnaschark@telia.com


Finsnickare, Ateljé Örnsberg AB, Hägersten

Du som lärling behöver ha de förkunskaper som utbildningen kräver och ha ett genuint intresse för yrket. Ateljé Örnsberg är ett fullutrustat finsnickeri i Örnsberg i Stockholm. Företaget arbetar både med företag och privatpersoner med möbel- och inredningssnickerier där hantverkskunnande och kvalitet står i fokus samt med allt från formgivning till att den sista skruven dras fast.
Vid intresse, kontakta Love Fröberg, love@ateljeornsberg.se, 076-164 75 00, www.ateljeornsberg.se    


Konstglasmästare, Höglandstorgets Glaskonst, Bromma

Kaisa Tukonen söker en lärling inom yrket konstglasmästare. Lärlingen behöver ha ett genuint intresse för yrket och gärna en vana av att arbeta med verktyg av olika slag. Företaget, dvs. lärlingsplatsen heter Höglandstorgets glaskonst och ligger i Bromma. Länka gärna till hemsidan också, www.glashantverk.se
Vid intresse kan man kontakta Kaisa på glaskonst@glashantverk.se elller 073-9694723
 

Stuckatör, Stuckbema, Rosersberg

Du som vill bli stuckatör och har många yrkesverksamma år framför dig är välkommen att bli lärling på Stuckbema. Vi är ett bolag med 20st stuckatörer och har vår verkstad/ateljé i Rosersberg samt showroom på Karlavägen 24. Vid intresse, kontakta jan.larsson@stuckbema.se. Läs mer på våra hemsidor www.stuckbema.se, www.gipsstuckaturer.se och www.fasadstuckaturer.se samt på våra FB/Instagramsidor.
 

Herrskräddare, George Fashions, Stockholm

Du som lärling har goda grundkunskaper i sömnad och ett genuint intresse för herrskräddaryrket. Du är positiv och sugen på att lära dig mer om herrskräddero. 
Vid intresse kontakta Ibrahim: 073-532 02 06

 

Gardinmakare, Ateljé Kamara, Enskede

Du som lärling har goda grundkunskaper i sömnad och ett genuint intresse för gardinmakaryrket. Du besitter en hög grad av självständighet och har ett eget driv. 
Vid intresse kontakta Anna: ateljekamara@gmail.com 

 

Maskörlärling, Borås stadsteater, Borås

Du som lärling behöver ha relevanta förkunskaper för masköryrket. Du är intresserad av teater och är målmedveten, nyfiken och hungrig på att lära dig mer!
Vid intresse kontakta Thomas Liedström: thomas.liedstrom@boras.se
borasstadsteater.se


Konstinramare, Konstinramningar AB, Stockholm

Jag tar mig an dig som är ny eller som har kunskap som konstinramare. 
Du kommer få lära dig inramningens grunder, papperskunskap, färgkomposition, olika typer av montering, bemöta kunder, hantera ordergång.
Kan även styra upp att vi besöker förgyllare, papperskonservator, leverantörer. 
Då jag är soloföretagare kommer du få en inblick i hur det är att vara hantverkare och företagare. 
Kommer inte kunna ha lärling på heltid, så det är bra om du även har en annan lärlingsplats. 

Vid intresse – kontakta Caroline Ericson på caroline.ericson@mail.com eller 070-20 88 655.
Läs mer om företaget på Facebook här. 

 

Skomakarlärling, Bäckmans Skoservice AB, Stockholm

Vi önskar att lärlingen har en god känsla för service och kundnöjdhet samt ett starkt intresse för hantverket. Hos oss får man jobba bland flera Skomakarmästare och gesäller och arbetet omfattar alla slags lädervaror men framförallt skoreparationer. En stresstålig person som gillar utmaningar och som vill satsa på yrket kommer att trivas perfekt hos oss. Det är meriterande med tidigare liknande hantverkserfarenhet eller någon slags kundservice.
Vid intresse kontakta Bäckmans Skoservice: info@backmansskoservice.se Tel: 08-660 00 79
www.backmansskoservice.se 


Skräddarlärling, Maria Sjödin, Hägersten

Du som lärling har goda förkunskaper i sömnad och ett genuint intresse för skräddaryrket. Gärna också ett intresse för hållbarhet och modebranschen. 
Vid intresse kontakta Maria Sjödin: maria@mariasjodin.com 
mariasjodin.com
Ni hittar Maria Sjödin på Instagram här. 


Konstsmed, Stolt Smide & Design, Skogås

Du som lärling har en positiv energi som brinner för att leverera i världsklass. För rätt person finns det goda förutsättningar till anställning efter avslutad praktikperiod. Under din praktik hos oss kommer du att lära dig allt inom tillverkningsprocessen av våra
produkter, så som ritningsläsning, materialkännedom och svetsning. Du kommer att ingå i ett team på totalt fyra personer där alla fyller olika funktioner i tillverkningsprocessen.

Vid intresse – kontakta Stolt smide på info@stoltsmide.se 
Läs mer om företaget på https://www.stoltsmide.se/ 
 

Tapetserare, Mills Tapetserarateljé, Stockholm Södermalm

Du som lärling kan redan grunderna i tapetsering. Du är positiv, nyfiken och drar dig inte för att göra om utan ser det som en naturlig del av lärandeprocessen. Verkstaden har främst privatpersoner som kunder och arbetar med såväl moderna som traditionella tekniker och en hel del resårarbeten.

Vid intresse – kontakta Pia Mills, 070-775 08 34, millstapetserare@gmail.com 
 

Smed (traditionellt smide), Ahlséns äkta järnsmide, Haninge

Du som lärling har grundläggande kunskaper i metallhantering. Möjligtvis kan du ha en bakgrund inom snickeri, men du behöver kunna hantera värme och verktyg. Det är en fördel om du har ett intresse för det konstnärliga. Du är positiv och nyfiken och mycket intresserad av smide. 

Vid intresse – kontakta Martin Ahlsén, drakeldsmide@gmail.com eller 070-541 25 90 

 

Tapetserare, Duvnäs tapetserarverkstad, Nacka

Du som lärling har grundläggande kunskaper i tapetsering. Du är positiv, nyfiken och drar dig inte för att göra om utan ser det som en naturlig del av lärandeprocessen. Verkstaden har främst privatpersoner som kunder och arbetar med såväl moderna som traditionella tekniker och en hel del resårarbeten. Mer information finns på www.duvnastapetserarverkstad.se 

Vid intresse – kontakta Annika Guérillon 08-716 82 20, info@duvnastapetserarverkstad.se

 

Fönsterhantverkare, Fönsterhantverkarna, Stockholm

Du som lärling ska ha ett stort intresse för byggnadsvård. Du är nyfiken och intresserad av fönster. Vi på Fönsterhantverkarna arbetar med att renovera fönster och dörrar från förra sekelskiftet, K-märkta hus samt kyrkor. Vi arbetar också med att utföra trälagningar på de flesta typer av fönster och dörrar samt lagning av karmar. Vi finns i Bromma.

Vid intresse – kontakta Mattias Wennerholm 08-26 00 48, info@fonsterhantverkarna.se 

 

Spinnare, Wålstedts Ullspinneri, Dala-floda

Du som lärling har förkunskaper och erfarenhet av området, antingen gällande maskiner eller ull. Hos Wålstedts får man följa hela ullkedjan till färdig produkt. Hos Wålstedts färgar man också mycket vilket innebär att du även kommer att få kunskaper inom färgning.

Vid intresse - kontakta Roger Bush på walstedts.textil@gmail.com 


Tapetserare, Stilar och Stolar, Norrtälje

Du som lärling har goda grundkunskaper relevanta för yrket och ett genuint intresse för möbeltapetsering. 

Vid intresse - kontakta Lotta Rinse på 072-450 83 33 eller på info@stilarochstolar.se  

 

Konstinramare, ileena bild och ram, Stockholm: Södermalm och Jordbro

Du som lärling behöver ha ett intresse för yrket och allmän hantverksskicklighet. Du behöver inte ha erfarenhet av konstinramning. 

Hos ileena bild och ram får du jobba med både äldre och nyare tekniker. Verkstaden ligger i Jordbro medan butiken ligger på Södermalm i Stockholm. I butiken tas kunder emot och där väljs också ramar till objekten. I anslutning till butiken monteras ramarna och där skärs också passepartout och glas. I Jordbro sker arbetet ca 2 dagar i veckan och där kapas lister och där spikas också ramar bland annat. 

Vid intresse - kontakta Ileena på butiken@ileena.se 

 

Möbelrenoverare, Lidingö Möbelverkstad, Lidingö

Du som lärling behöver ha ett intresse för yrket och allmän hantverksskicklighet. Du är händig och har tidigare erfarenhet av snickeri och arbete med möbler.

Vid intresse - kontakta Kenneth Nylén på 073- 646 91 93 eller på kenneth.nylen@hotmail.com  

 

Båtbyggare, Stockholms båtsnickeri, Nacka

Du som lärling är händig och har tidigare erfarenhet av snickeri och också ett intresse för träbåtar. 

Som lärling hos Stockholms båtsnickeri får du vara en naturlig del av verksamheten och arbeta med att renovera och bygga träbåtar. 

Vid intresse - kontakta Andreas Millde på 08-715 14 13 eller på verkstad@stockholmsbatsnickeri.se

 

Finsnickare, Johnson's Båtsnickeri AB, Stockholm

Du som lärling är händig och har tidigare erfarenhet av snickeri och/eller modellbygge. Du är förstås ordningsam och noggrann. Det viktiga är att det blir bra, inte att det går fort!

Vid intresse – kontakta Henrik på 0739-91 11 15 eller på henrikove@gmail.com

 

Kakelugnsmakare, Göta Kakelugnsmakeri, Öckerö/Göteborg

Du som lärling brinner för byggnadsvård och har ett stort intresse för att lära dig kakelugnsmakeriyrket. Erfarenhet av mureri är en fördel. Stor vikt läggs vid personlig lämplighet. 

Vid intresse – kontakta Therese på gotakakelugnsmakeri@gmail.com

 

Finsnickare, Shape Sthlm, Tyresö

Du som lärling har rätt mycket förkunskaper inom snickeri, kanske en längre förutbildning eller kanske du ska påbörja årskurs 2? Företaget arbetar i varierande projekt som oftast kräver speciella lösningar. Därför är det viktigt att du som lärling uppskattar variation och har viljan att lära dig och utvecklas. Du är lösningsfokuserad och har lätt för att samarbeta. Det är önskvärt att du är metodisk och strukturerad i ditt arbetssätt. Det är också bra om du har ett intresse för CAD och formgivning

Vid intresse – kontakta Robin på robin@shapesthlm.se 

Shape Sthlm består av ett team på 5 personer som befinner sig i en expansiv fas. Kvalitet, innovation och precision står i centrum. De arbetar med varierande projekt som exempelvis kan bestå av kök, soffor, bokhyllor, barmöbler etc. I merparten av projekten designar de sina möbler själva. 

 

Maskör/Perukmakare, Smålands Musik & Teater, Jönköping

Du som lärling ska brinna för ditt hantverk och ha "rätt" inställning. Du uppfyller förstås behörighetskraven för utbildningen. Stor vikt läggs vid rätt personlighet.

Vid intresse – kontakta Lina Nyberg (lina.a.nyberg@smot.se) eller Tommy Börjesson (tommy.borjesson@rjl.se)

 

Klänningsskräddare, Skräddarhuset, Malmö

Du som lärling ska ha relevanta förkunskaper i yrket och ett genuint intresse för skräddaryrket.

Vid intresse, kontakta Jeanette Stoltz, jeanette@skraddarhuset.se 

 

Fönsterhantverkare, Scandinavian Windowcraft, Ulricehamn

Du som lärling bör ha egen bil och i övrigt relevanta förkunskaper. Under sommarhalvåret är det mest renovering, men även lite nytillverkning och lagningar. Under vinterhalvåret dominerar nytillverkning i snickeriet. Möjlighet finns till övernattning i närliggande kursgård.  

Vid intresse, kontakta Fanny Allbäck, fanny@scandinavianwindowcraft.com

 

Timmerman - specialisering byggnadsvård, Åhlund Byggnadsvård, Vagnhärad

Du som lärling ska vara intresserad av äldre byggnadstekniker men samtidigt vara öppen för vad den moderna byggbranschen kan bidra med. Det är önskvärt att du som lärling redan tidigare arbetat med hantverk och därmed vet att detta är rätt yrkesval för dig. Du behöver vara driven när det gäller att söka information, fråga och framför allt ska du klara av att fatta egna beslut och att ta egna initiativ. Att kunna arbeta självständigt är ett krav. Under utbildningen kommer du att få timra ett mindre timmerhus med traditionella metoder där hantverket är i centrum. Du kommer även att delta på företagets andra byggarbetsplatser i allt större utsträckning ju längre tiden går och där projekten kan variera mycket. Det kan handla om allt från att renovera helt antikvariskt till att bygga helt nytt. Målsättningen är att du ska bli en mångsidig hantverkare redo att livnära dig på ditt yrke. 

Vid intresse - kontakta Jon Åhlund, jon@ahlundbyggnadsvard.se 
 

Vävare, Handväfveri Bettina Posselt AB, Landskrona

I handvävaryrket borde du redan ha följande förkunskaper:
 • kan hantera en vävstol (grundläggande moment)
 • har åtminstone provat på att väva, eller har en vävstol hemma
 • kan skilja mellan de väsentliga garntyperna inom vävning. Alltså lin, bomull, ull och silke.
En lärling hos mig måste kunna arbeta självständigt efter handledning förstås. Jag arbetar själv i samma lokal och behöver kunna arbeta med beställningar utan att bli ständigt avbruten. Lärlingen måste kunna ta emot kunder och vara med vid ev. kurs mm.
Att arbeta i en vävstol är krävande för hela kroppen, inte enbart ryggen. Man måste vara i ett gott kroppsligt skick för att hålla ut och ha glädje av yrket. Många arbetsmoment är under vävstolen!
Vid intresse - kontakta Bettina Posselt, handvafveri@gmail.com, +46 761085214.