Kristallkronemakare

Kristallkronemakaren tillverkar och renoverar kristallkronor.

Fokus för kristallkronemakaren ligger på det som är glas / kristall samt det elektriska. Att vara kristallkronemakare är att vara noga med detaljerna, att förstå hantverket och att ha känsla för det. Kristallkronemakaren kan också vara gördelmakare eller samarbeta med denne.

I utbildningen kommer du att utföra arbetsuppgifter inom yrkets olika arbetsområden så som montering och eldragning. Du kommer att fördjupa dig i att använda ändamålsenlig utrustning och verktyg för tillverkning, exempelvis: borrmaskin, slipmaskin och tänger.
Särskilda förkunskaper
1. Lärlingsplats som kristallkronemakare. Lärlingsplatsen hittar du själv. Den ska styrkas genom att du i samband med ansökan skickar in ifyllt avtal om handledning. Avtalet ska signeras av lärlingsplatsen. (Har du svårt att hitta en lärlingsplats rekommenderar vi att du tar kontakt med någon av branschorganisationerna för hjälp.) och
2. Gymnasiekurserna Hantverksteknik 1-5 med relevant inriktning samt Material och miljö eller
Yrkeserfarenhet motsvarande minst 6 månaders heltidsarbete inom sökt yrke eller
Motsvarande kunskaper

Motsvarande kunskaper kan du exempelvis ha fått genom annan utbildning, genom praktik eller genom yrkeserfarenhet inom yrket eller närliggande yrken. Vi gör alltid en samlad bedömning av dina förkunskaper. Tänk på att allt du åberopar behöver styrkas med betyg, arbetsintyg, referenser, kursbevis eller liknande. Kanske kan du även visa upp dina kunskaper/färdigheter på din tilltänkta lärlingsplats så att de kan intyga din kompetensnivå?

Branschorganisation eller motsvarande
Formell branschorganisation saknas