Konstinramare/Rammakare

Konstinramare eller rammakare eller är ett hantverksyrke där du arbetar med att rama in konst på papper, oljemålningar, fotografier, textilier, affischer, speglar samt olika typer av föremål.

I arbetsuppgifterna som Konstinramare/Rammakare ingår att kapa och sätta ihop ramar i både trä och metall, skära glas och passepartouter samt montera det som ska ramas in.

Konstinramaren/Rammakaren ska ha goda kunskaper om de material som används vid inramingsarbetet. Det är av stor vikt att använda material av hög kvalitet och åldersbeständig kartong för att bevara konsten på bästa sätt. Vidare ska konstinramaren känna till alla konsttekniker. Ytterligare krav som ställs på yrket är känsla för färg, form och design samt stor noggrannhet.
Särskilda förkunskaper
1. Lärlingsplats som konstinramare/rammakare. Lärlingsplatsen behöver vara medlem i Glasbranschföreningen alternativt godkänns av denna organisation. Lärlingsplatsen hittar du själv. Den ska styrkas genom att du i samband med ansökan skickar in ifyllt avtal om handledning. Avtalet ska signeras av lärlingsplatsen. (Har du svårt att hitta en lärlingsplats rekommenderar vi att du tar kontakt med någon av branschorganisationerna för hjälp.) och
2. Gymnasiekurserna Hantverksteknik 1-5 med relevant inriktning samt Material och miljö eller
Yrkeserfarenhet motsvarande minst 6 månaders heltidsarbete inom sökt yrke eller
Motsvarande kunskaper

Motsvarande kunskaper kan du exempelvis ha fått genom annan utbildning, genom praktik eller genom yrkeserfarenhet inom yrket eller närliggande yrken. Vi gör alltid en samlad bedömning av dina förkunskaper. Tänk på att allt du åberopar behöver styrkas med betyg, arbetsintyg, referenser, kursbevis eller liknande. Kanske kan du även visa upp dina kunskaper/färdigheter på din tilltänkta lärlingsplats så att de kan intyga din kompetensnivå?

Branschorganisation eller motsvarande
Glasbranschföreningen