Charkuterist

Charkuteristen tar över när slaktaren och styckaren gjort sitt jobb och arbetar bland annat med att stoppa korv och tillverka andra charkuterivaror.

Charkuteristen ser till att produkterna får ett tilltalande utseende. Därför har charkuteristen förutom kunskaper om själva varan ett estetiskt, konstnärligt, betraktelsesätt.

Charkuterister kan arbeta vid slakteri, styckningsföretag eller i charkuterifabriker. I arbetet ingår att förbereda och salta olika köttvaror samt att tillverka charkuterivaror, som till exempel leverpastej och blodpudding. Förutom blandade charkvaror kan tillverkningen också gälla: skinka, kassler och hamburgerkött som saltas, röks eller kokas.

Många av arbetsmomenten såsom hackning, malning av råvaror, dosering samt oftast även vid kokning, rökning och ugnsbakning utförs idag maskinellt. Fortfarande är det dock många arbetsmoment som görs för hand, som till exempel att väga upp råvaror för hackning och malning samt att stoppa korv.
Särskilda förkunskaper
1. Lärlingsplats som charkuterist. Lärlingsplatsen hittar du själv. Den ska styrkas genom att du i samband med ansökan skickar in ifyllt avtal om handledning. Avtalet ska signeras av lärlingsplatsen. (Har du svårt att hitta en lärlingsplats rekommenderar vi att du tar kontakt med någon av branschorganisationerna för hjälp.) och
2. Gymnasiekurserna Hygien, Livsmedel- och näringskunskap 1 och Branschkunskap inom restaurang
och livsmedel eller Yrkeserfarenhet motsvarande minst 6 månaders heltidsarbete som charkuterist eller
Motsvarande kunskaper.

Motsvarande kunskaper
kan du exempelvis ha fått genom annan utbildning, genom praktik eller genom yrkeserfarenhet inom yrket eller närliggande yrken. Vi gör alltid en samlad bedömning av dina förkunskaper. Tänk på att allt du åberopar behöver styrkas med betyg, arbetsintyg, referenser, kursbevis eller liknande. Kanske kan du även visa upp dina kunskaper/färdigheter på din tilltänkta lärlingsplats så att de kan intyga din kompetensnivå?

Branschorganisation eller motsvarande
Kött & Charkföretagen