Sara Lundström, tapetmakare och Linnéa Aarthun, kommunikatör.

Studiebesök hos Handtrycktatapeter på Långholmen

29.06.2023 | Text: Linnéa Aarthun
Det är 30 grader ute och jag, kommunikatör-Linnéa tillsammans med utbildningsledare Liselott tog oss ut till härliga Långholmen för ett besök hos tapetmakaren Sara Lundström. Tillsammans med Sara spelade vi in ett studiebesök om stilhistoria till kursen Hantverkshistoria. 
Sara är tapetmakare och dessinatör på Handtrycktatapeter på Långholmen, hon är nyligen examinerad från Hantverksakademin. Hon har flera års erfarenhet av stilhistoria från sitt arbete med hantverk, konst och tapeter. Varje år åker våra studenter på ett studiebesök till tapetverkstaden för att se hur de arbetar med historia och kreativitet. Tapeter har ju ett speciellt visuellt sätt att prägla just historia på, som också många gånger lyckas bevaras genom att tapeter lager på lager kvarblir i byggnader.

Sara berättar att de flesta som kommer till dem på Långholmen ofta har en specifik idé snarare än att bara vilja ha fina tapeter. Kanske har de hittat en bit gammal tapet som de vill återskapa, då är det ett uppdrag för denna tapetverkstaden. Den kompetensen som de har på handtrycktatapeter har lockat till sig program så som det sitter i väggarna, där de medverkat flera gånger. 

Idag var vårt uppdrag att spela in ett studiebesök som är till för de studenter som inte har möjlighet att besöka platsen under kursen Hantverkshistoria. Efter många drick-pauser i sommarhettan fick vi ihop ett spännande material som förhoppningsvis kommer att inspirera våra studenter att kasta en blick bakåt i historian inom just deras hantverk för att besjäla deras arbete idag. 

Tack Sara för ett inspirerande besök! 

LÄS FLER NYHETER