Smedlärling & utbildningsledare. Foto: Linnéa Aarthun

Smedjan mitt bland höghusen

29.03.2023 | Text: Linnéa Aarthun
Häng med på lärlingsbesök hos Simon Noohs! Simon är smedlärling hos Ahlséns äkta järnsmide med sin handledare Martin Ahlsén. Bland nybyggda höghus hittar man smedjan som denna dag var täckt av snö. Hantverk och kultur är som skrivet på väggarna då smedjan även är en del av till exempel kulturparksfestivalen under somrarna och mycket annat. Vi fick chansen att ställa frågor till Simon som under vårterminen 2023 går ut sitt program hos oss. 
 

Varför sökte du till hantverksakademin? 
 
För jag vill hellre göra någonting som jag är passionerad över, hellre än att sitta på ett kontor framför en skärm. Jag är inte en sådan person som klarar att sitta still alldeles för länge, jag gillar att jobba med händerna. Jag har jobbat med och studerat om konst och tv-produktion och tycker sådant kreativt är väldigt kul. Det var efter covid som jag insåg att jag behöver göra något som jag njuter av. 
 
Varför valde du just smide? 
 
Jag är utbildad svetsare och plåtslagare. Jag tycker det är jättekul att hålla på med formgivning och jobba med händerna, jag har även gjort keramik och tycker form är jättekul. Just metall som är såpass hårt och möjligheten att göra, böja och forma till det man vill ha det tycker jag är fascinerande och kul. Jag drog mig hit för att kunna forma, sen är det lite pojkdröm på något sätt, jag tycker det varit väldigt fascinerande ända sen jag var liten. 
 
Vad tycker du om att vara lärling? 
 
Jag är 32 år, och nu är jag elev igen - säger Simon med ett leende. Jag trodde jag var klar när jag hade gått ur gymnasiet. Men det är inga problem, Martin är en jättebra lärare och chef. Han pekar inte med hela handen, det är väldigt pedagogiskt, trevligt, och välkomnande här. 
 
Vad jobbar du med just nu? 
 
Nu jobbar jag med mitt examensprojekt, en ryggrad, jag gör också ett halsband med löv på sidan av. Den lyckades jag komma på när jag höll på att göra en krok, när kroken blev fel så gjorde jag om i stället för att slänga. Det tycker jag är väldigt kul med smide, man behöver inte slänga allt, man kan vara lite innovativ med den man jobbar med. 
 
Hur tänker du om hållbarhet i din bransch? 
 
Nu tillverkar man ju så mycket grejer i världen som håller i cirka två år, här kan vi ju göra och sälja en krok som vi vet kommer leva längre än oss alla, de tycker jag är väldigt skönt. Saker jag jobbar med kan ju även gå sönder och då kan jag försöka göra något annat av det. 
 
Vad är din plan sen? 
 
Jag kommer hyra in mig här på denna smedjan sen och stå här för att jag trivs här. Men framtiden för mig innebär att öppna eget, alltså starta en egen smedja och hantverksstudio, men det är några år framåt. 

Tack för besöket! 
Linnéa Aarthun, Kommunikatör 

LÄS FLER NYHETER