På bild: Martina Lagberg, eget material.

Silver och entreprenörskap: Martinas resa

16.02.2024 | Text: Martina Lagberg, ed. av Karolina Hoffsaes Reit
Silversmeden Martina Lagberg tog examen från Hantverksakademin 2023 och driver nu sitt eget företag Silver by Lagberg som öppnar inom kort i Västerås. Läs om hennes resa från lärling till hantverksentreprenör.

- Hur uppstod intresset för ditt hantverksyrke? 

Jag har alltid varit kreativ, så länge jag kan minnas har jag gillat att skapa med händerna. Som tonåring gjorde jag egna smycken med saker från en hobbybutik. Jag minns att jag verkligen fastnade för att skapa smycken. Men jag tänkte nog aldrig att skapande var något jag skulle kunna jobba med, jag såg det nog mer som en dröm. Så jag läste till Kriminolog och Sociolog istället. Sedan kom jag över en annons om en helgkurs i silversmide med fokus på smycken och anmälde mig till den. Efter den kursen var det helt plötsligt självklart vad det var jag skulle göra. Jag kontaktade en silversmed och bad om en träff och att få intervjua henne närmre om yrket, efter det mötet så var också min lärlingsplats fixad.  
 
- Varför sökte du till lärling på Hantverksakademin? 
Eftersom min intention med utbildningen var att bli egenföretagare och jobba med mitt formspråk, så upplevde jag Hantverksakademins utbildning som perfekt för det. All den teori som ingår i Hantverksakademins utbildning gjorde mig bättre rustad inför alla utmaningar som man stöter på som “förstagångs-företagare”. Till exempel var kursen i marknadsföring mycket givande, det blev så mycket lättare att navigera bland alla strategier och förstå vilka som lämpar sig bäst för just min verksamhet. Att det var möjligt att få praktisera utomlands var också något som lockade. 
 
- Var praktiserade du som lärling?  
Jag praktiserade hos silversmeden Charlotte H Modig i Västerås. 

- Var jobbar du nu? Hur har tiden varit sedan examen?  
Jag arbetar i mitt företag Silver by Lagberg, som jag startat sedan examen. Jag ska precis sätta igång arbetet med mitt hantverk och utveckla mitt formspråk efter att min lokal som är både studio och butik har renoverats och inretts. Med andra ord har jag fått ta mig an många olika, och roliga, roller utöver min roll som silversmed. Tiden efter examen har varit oerhört lärorik, att starta ett företag själv från grunden innebär många nya kontaktytor och många nya utmaningar. Jag har lärt mig så mycket nya saker under denna resa, som bara är påbörjad.  
 
- Berätta om ditt Erasmusutbyte! 
Min Erasmusresa gick till Dublin och jag praktiserade hos en guldsmed som också driver en smyckesutbildning. Jag gjorde även ett studiebesök hos en silversmed. Det var mycket lärorikt att få se hur andra arbetar, och att få en inblick i andras verksamheter. Jag fick träffa fantastiska människor på denna resa, som jag håller kontakten med än idag. 

- Har du några tips till dem som är sugna på ett utbyte?
Innan jag hittade min praktikplats kändes det svårt att veta hur jag skulle påbörja processen. Mitt tips är att bara sätta igång, börja stort, och smalna sedan av. Välj ett land och sök runt på nätet efter personer som har ditt hantverksyrke. Förbered dig på vad du vill säga och skriv en “fusklapp”. Ha papper och penna framför dig när du ringer. Många samtal ger nya tips på andra potentiella lärlingsplatser. Ring istället för att maila, alla samtal leder dig framåt! Förbered ett kortare personligt brev som du kan maila till praktikplatsen om de är intresserade. Alla jag pratade med var mycket vänliga och ville hjälpa, även när de själva inte hade möjlighet att ta emot mig. 
 
- Berätta om ditt mottagande av Bertil Edlunds stipendium!  
Vid vår examensmiddag delade Hantverksakademin ut stipendier, när jag hörde mitt namn blev jag jätteförvånad och jätteglad på samma gång. Pengarna använde jag till att starta mitt aktiebolag.

- Hur ser du på framtiden som hantverkare?  
Jag ser framemot att få utveckla mitt formspråk som hantverkare och så småningom fylla montrarna i min butik och ha någon slags invigning av min butik och studio. Jag har också satsat mycket på att skapa en bra arbetsmiljö i min studio, och detta är något som jag ska fortsätta utveckla, en riktigt hållbar arbetsmiljö.  


Se mer av Martina och silversmide här på hennes Instagram @SilverbyLagberg

LÄS FLER NYHETER