Malte Strömberg, guldsmedslärling. Foto: Linnéa Aarthun

På besök hos Malte, guldsmedslärling!

22.02.2023 | Text: Linnéa Aarthun
Under en solig dag i Februari fick vi hälsa på Malte Strömberg som är guldsmedslärling hos Sebastian Schildt Silver- och Guldsmed/ i Stockholm. Lokalen ligger i Oxenstiernska malmgården med Restaurang Oxenstiernan mitt emot. Vi fick smita in och ställa några frågor till Malte, häng med! 
 

Varför sökte du till Hantverksakademin? 
 
Ville lära mig hur man gör det på riktigt. Jag började min resa på en mer teoretisk konstutbildning men kände att den praktiska vägen till hantverksyrket var rätt väg att gå. Jag vill utbilda mig så att jag kan få ett jobb inom mitt hantverksyrke. Den andra skolan gav inte samma möjlighet till jobb som utbildningen på Hantverksakademin. Jag valde hantverksakademin för att jag visste att man skulle få gå som lärling, det är givet att man är 4 dagar i veckan i en verkstad och Hantverksakademin gör det möjligt att gå som lärling på en gång. 
 
Vad fick dig att bli intresserad av att bli guldsmed? 
 
Jag var intresserad av guldsmederi först för att jag gillar smycken, min bror köpte ett smycke till mig för några år sedan när han va i Tokyo, då kände jag att detta vill jag prova att göra, jag provade, och så fastade jag för det.
  
Vad är det med smycken som intresserar dig? 
 
Med det sagt är jag inte lika intresserad av smycken längre, intresset har blivit bredare nu, men det var nog där någonstans det började, men jag uppskattar det fortfarande. Att göra det själv var största dragningskraften. Jag ville göra något på riktigt, skapa något.
 
Vad tycker du om att vara lärling? 
 
Det är skitkul, stället jag är på är också otroligt nice. Vi får stor frihet till att själv välja vad vi vill göra, man får testa vad man vill, det är det som är så härligt. Ena dagen kan jag silversmida, alltså göra skålar och vasar, och andra dagar gör jag vaxmodeller och gjuter saker, lampor, brickor, skapar i mässing osv. Vi får mycket inspiration av de som jobbar här i smideriet också.
 
 
Vad är din dröm med hantverksyrket? 
 
Drömmen från början har alltid varit att skaffa en egen lokal, där jag kan skapa mitt eget häng. I och med hantverket kan detta bli en verkstad/butik/lokal/häng. Ett ställe där jag gör mina grejer, jag kanske säljer allt från smycken till vaser, kläder och skor. Drömmen är alltså att ha ett eget ställe. Jag vill gärna inte vara chef åt någon annan, drömmen är att bara behöva göra sin egen grej, det är superklychigt, man ska ju såklart få det att funka i verkligheten också.
 
Hur tänker du kring hållbarhet i din bransch? 
 
Ja, du ser ju allt som ligger på våra bänkar, allt blir ju inte så bra, då smälter man bara ner det och gör om, det är det som jag tycker är så härligt med det här yrket, det är bara att göra om och man behöver inte slänga. När jag gör ett smycke så vet jag att det kommer hålla i generationer. Är det bra gjort så kommer det hålla, det är skithäftigt. Jag vill hellre ha 10 kunder som köper det jag säljer än att ha 100 genom att sälja saker i dålig kvalité. 
 

Tack för besöket Malte! 
Linnéa Aarthun, Kommunikatör 


Malte Strömberg, Guldsmedslärling
 
 

LÄS FLER NYHETER