Ny utredning av regeringen ska modernisera handeln med ädelmetaller

26.06.2024 | Text: Karolina Hoffsaes Reit
I slutet av juni beslutade regeringen att se över handeln med ädelmetallarbeten för att göra den modernare och mer effektiv. En särskild utredare, Anneli Wirtén, har fått uppdraget att granska nuvarande lagar och föreslå förbättringar.
Idag måste arbeten av guld, silver eller platina ha en kontrollstämpel, som kattfoten eller CCM-stämpeln, för att få säljas i Sverige. Energi- och näringsminister Ebba Busch påpekar att tekniken har utvecklats och att det nuvarande systemet behöver moderniseras för att vara säkert och effektivt.

Regeringen vill att lagarna ska stödja teknisk utveckling och handel, samtidigt som de skyddar konsumenterna. Det är viktigt att kontrollsystemet, som omfattar ackrediterade kontrollorgan, fungerar väl och har ett tydligt ansvar.

Utredningen ska lämna sina förslag till regeringen inom ett år. Målet är att göra handeln med ädelmetaller smidigare för både konsumenter och producenter. Moderniseringen kommer också att gynna hantverksyrken som arbetar med dessa metaller genom att förenkla processerna och öka säkerheten i arbetet.

LÄS FLER NYHETER