EX:UT 2023, Bea Szenfeld's invigningstal. Foto: Linnéa Aarthun

EX:UT 2023

12.05.2023 | Text: Linnéa Aarthun
Vårterminen 2023 leder mot sitt slut och ännu en klass med Sveriges nyaste hantverkare examineras från oss! Under två års tid har 40 studerande utbildat sig och fått arbeta med sitt framtida yrke på Hantverksakademins traditionella lärlingsutbildning. De för nu hantverkstraditionen rakt in i framtiden och hjälper oss i vår strävan efter ett mer hållbart samhälle. Läs här mer om Fridas, Mikayels och Erics utställningsprojekt! 
Frida Hamberg Stén : Tapetserare
 


















Vad är ditt examensarbete?

Jag har klätt om en 40-tals fåtölj i ett ulltyg. Jag har inte gjort något om stoppningen utan jag har klätt om den helt enkelt. Fåtöljen fick vi in som ett jobb från början, som svåger ville att jag skulle jobba med, han är antikhandlare, han ville få den omklädd för att sälja den vidare. Han ville att den skulle kläs om i fårskinn, som är trendigt och då kunna sälja den dyrt. Men den planen ändrades så stod den i min verkstad ganska länge, och varje gång jag tog en paus så satt jag i den och chillade. Då blev jag så fäst vid den för den är jätteskön att sitta i, det är ingen möbel som jag vanligtvis skulle dras till. Efter att jag umgåtts med den så mycket så slutade det med att jag köpte den av honom. Det blev sen ulltyg istället för fårskinn. Så den ska hem till mig sen. 

Hur kom det sig att du nu blivit tapetserare? 


Jag har hållt på med textil innan, specifikt textildesign. Jag pluggade i Borås och efter tre år kom jag fram till att jag var mycket mer dragen till hantverk och hålla på med händerna, mer än designprocessen. När jag jobbade med design under praktik insåg jag att det var inte riktigt det jag ville göra. Så drog jag mig mer och mer till att hålla på med möbler, inredning och konst. Så tänkte jag textil, sömnad plus möbler = tapetsering! Jag förbi den verkstaden på söder som jag sedan hamnade på som lärling, det är så pittoresk där, precis vid Katarina kyrka. Jag såg dom som jobbade där inne och det såg så himla mysigt ut, så då hörde jag av mig. 


Vad ska du göra nu framöver? 

Jag blir kvar hos min lärlingsplats, jag kommer fortsätta jobba där hos dom fast som egenföretagare. 


Mikayel Mikaelyan : Gravör



Vad är ditt examensarbete? 

På utställningen har jag två fat, en uggla och ett örnhuvud där det står Hantverksakademin under. Jag har också tre klackringar med vapen-gravyr, en ljushållare och ett litet fat. 

Varför valde du just dessa hantverk till EX:UT? 

Först har jag tre klackringar, det är vanligt inom handgravering att man graverar just på ringar, inuti ringar och på ringar. Men så ville jag också visa större arbete som jag gjort så att man kan se ett större graverat verk, för det kan vara svårt att se de små detaljerna på ringarna. Djuren på faten ser man mycket bättre. 

Varför valde du att bli gravör? 

Handgravering kommer från min familj, pappas farfar var handgravör, min pappa är också handgravör och han är min handledare. När jag var liten och till och med nu när jag sätt deras arbeten så har jag blivit inspirerad av att lära mig mer och göra likadana arbeten. 

Vad vill du göra nu efter din utbildning? 

Kanske starta eget och fortsätta utvecklas. Starta eget är drömmen som gravör, för det finns inga handgravörer i Stockholm som graverar så detaljerade bokstäver och mönster så det skulle vara en ära för mig att vara handgravör i Sverige. Djur tycker jag väldigt mycket om att gravera, det väcker en känsla, när du ser en uggla så är det mycket mer än bara ett mönster. Men jag vill också göra klackringar och gravera dem, bägare osv. 


Eric Holmberg : Möbelsnickare


Vad är ditt examensprojekt? 

Mitt hantverk är början på en serie som skall vara till vardagsrummet, första möbeln är då en dagbädd. I serien ska framför allt formspråket tala med varandra, de ska ha en liten flört med varandra, man ska förstå i hela möbeln att det finns en röd tråd. 

Vart har du varit lärling? 

Senaste året har jag varit på möbelverket i Göteborg, Majorna. Första året var jag på KFK, som ligger i Sollentuna, ett annat snickeri. 

Vill du beskriva ditt examenshantverk lite mer?

Det är en möbel jag tänk på länge, som jag velat få till. Jag gillar stora möbler som kan ge extra utmaning. Det är en dagbädd, man ska kunna ta en 30 min paus på dagen efter lunch. Det är en möbel som innehåller tekniker som jag lärt mig under min tid på Hantverksakademin som jag ville förverkliga själv utan någon hjälp. Jag tycker den blev jättelyckad. 

Vad vill du göra nu efter examen?

Drömmen är att jobba 50% anställd där jag är nu, och 50% eget, så det kommer nog att bli så. Då vill jag rita och göra egna möbler på mitt eget företag, och befinna mig på ett konstnärskollektiv i Göteborg som heter KKV. 
 

Ha en fin sommar! 

Är du intresserad av att se mer hantverk från EX:UT 2023? Kika här. 

LÄS FLER NYHETER