Angelika Burman : Krukmakare
Examensarbetet som krukmakarlärling är att skapa en frukostservis. Servisen ska visa prov på min skicklighet i drejning och ett kunnande i design och funktion. Designarbetet för mig startade med att finna inspiration i bilder, koppar och tekannor som jag tycker är vackra och behagliga att hantera.
Inspirationen hämtar jag från min mångåriga beundran för östasiatisk estetik och kultur. Mitt intresse har tagit mig på en resa där jag utforskat och utövat qi gong och kung fu. Kreativt har jag fördjupat mig i raku teknik och assisterat i att bygga traditionella koreanska kimchi kärl. Servisen är en hommage till mina lärare.
Materialen jag använt är stengodslera utan chamotte. Stengods högbränns i keramikugn upp till temperaturen 1250 grader i mitt fall. Den vit-grå glasyren är en traditionell japansk glasyr.
Mina mönster är inspirerade av naturen, de har jag tecknat eller målat i akvarell. Sedan överför jag mönstren till koppen, med stämplar som jag har tillverkat. Mönsterdekoren är en engobe (infärgad lera). Slutligen glaserar jag de dekorerade kopparna med transparent glasyr.
Krukmakaren är specialist på att produktionsdreja. Det vill säga kompetensen att dreja, beskicka och montera likadana bruksföremål i en hastighet som är ekonomiskt hållbar. En krukmakare måste ha god kunskap av funktionalitet, estetisk balans i designen, inkorporerat med tekniskt kunnande i flera områden. Tunt drejade föremål ger hög funktionalitet då de inte är onödigt tunga att hantera. Tillsammans med god design är koppen behaglig att dricka ur och kannan lätt att hälla med.
Tiden som krukmakarlärling har inneburit mycket glädje och utveckling. Intressanta samtal kring tekniker och funktion samt estetiskt uttryck. Roliga möten med andra keramiker och krukmakare. Trevliga kunder och kursdeltagare. Jag vill tacka min mäster Ulrika Brüderle. Ulrika är krukmakare sedan 26 år tillbaka och driver sitt krukmakeri i Sickla i Stockholm där jag har privilegiet att arbeta.
Angelika Burman