Hur hittar jag en lärlingsplats?

Kanske har du redan hittat en lärlingsplats där du kan göra din praktik. Kanske tycker du att det är svårare att veta var du ska leta. Här kommer några bra tips.

5 tips för att hitta en lärlingsplats

  1. Hör i din bekantskapskrets. Kanske är det någon som känner till en bra hantverkare som kan bli din handledare under din tid på Hantverksakademin.
  2. Sök på nätet. (Och självklart på den här sidan! När vi vet handledare som söker lärlingar publicerar vi det här.) Vilka hantverkare finns på orten där du vill göra praktik?
  3. Kolla sociala medier. Många hantverkare visar sina arbeten på sociala medier, så där kan du få en känsla för vilken inriktning de har och vilka tekniker de använder.
  4. Ta en promenad på stan och besök de hantverkare som du är intresserad av. Får du nej? Fråga om de vet någon annan som skulle vara intresserad av att ta emot dig som lärling.
  5. Hör med branschorganisationen. De flesta hantverksyrken har en branschorganisation. Organisationerna är måna om att nya hantverkare i respektive yrke ska få en så bra utbildning som möjligt. Under våra olika yrken finner du kontaktuppgifter till branschorganisationerna.

Charkuterist, Lugnås Chark AB, Mariestad

Lärlingen ska ha ett intresse för att laga mat från grunden och veta vikten av hygien och struktur för att få ihop en dag med produktion. Erfarenhet från arbete inom charkuteriyrket är en bra grund. Stor vikt kommer läggas vid personlig lämplighet då detta är ett litet företag som drivits genom generationer. Vid intresse – kontakta Annika Pettersson 0702-88 30 08, annikanancy@outlook.com.

Skräddare, Skräddarhuset, Malmö

Lärlingsplats finns från HT 2022. Du ska ha relevanta förkunskaper i yrket och ett genuint intresse för skräddaryrket. Vid intresse kontakta Jeanette Stoltz, jeanette@skraddarhuset.se.

Fönsterhantverkare, Scandinavian Windowcraft, Ulricehamn

Lärlingsplats finns från HT 2022 som fönsterhantverkare / fönsterrenoverare. Under sommarhalvåret är det mest renovering, men även lite nytillverkning och lagningar. Under vinterhalvåret dominerar nytillverkning i snickeriet. Möjlighet finns till övernattning i närliggande kursgård. Du bör ha egen bil. Vid intresse kontakta Fanny Allbäck, fanny@scandinavianwindowcraft.com.