Hur hittar jag en lärlingsplats?

Kanske har du redan hittat en lärlingsplats där du kan göra din praktik. Kanske tycker du att det är svårare att veta var du ska leta. Här kommer några bra tips.

5 tips för att hitta en lärlingsplats

  1. Titta på den här sidan! När vi vet handledare som söker lärlingar publicerar vi det här.
  2. Hör med branschorganisationen. De flesta hantverksyrken har en branschorganisation. Organisationerna är måna om att nya hantverkare i respektive yrke ska få en så bra utbildning som möjligt. Under våra olika yrken finner du kontaktuppgifter till branschorganisationerna.
  3. Sök på nätet. Vilka hantverkare finns på orten där du vill göra praktik?
  4. Kolla sociala medier. Många hantverkare visar sina arbeten på sociala medier, så där kan du få en känsla för vilken inriktning de har och vilka tekniker de använder.
  5. Ta en promenad på stan och besök de hantverkare som du är intresserad av. Får du nej? Fråga om de vet någon annan som skulle vara intresserad av att ta emot dig som lärling.

Företag som gärna tar emot en lärling

 

Maskör/Perukmakare, Smålands Musik & Teater, Jönköping

Du som lärling ska brinna för ditt hantverk och ha "rätt" inställning. Du uppfyller förstås behörighetskraven för utbildningen. Stor vikt läggs vid rätt personlighet.

Vid intresse – kontakta Lina Nyberg (lina.a.nyberg@smot.se) eller Tommy Börjesson (tommy.borjesson@rjl.se)

 

Möbelrenoverare, Vit Magnolia, Stockholm

Du som lärling ska ha ett stort intresse för möbler och hållbarhet. Vi ser gärna att du är en problemlösare som är driven och vill utvecklas inom yrket. Erfarenhet inom måleri och snickeri är ett plus men inget krav. Stor vikt läggs vid rätt personlighet.

Vid intresse – kontakta Jessica Mac Guinness , jessica@vitmagnolia.se

 

Fönsterhantverkare, Fönsterhantverkarna, Stockholm

Du som lärling ska ha ett stort intresse för byggnadsvård. Du är nyfiken och intresserad av fönster. Vi på Fönsterhantverkarna arbetar med att renovera fönster och dörrar från förra sekelskiftet, K-märkta hus samt kyrkor. Vi arbetar också med att utföra trälagningar på de flesta typer av fönster och dörrar samt lagning av karmar. Vi finns i Bromma.

Vid intresse – kontakta Mattias Wennerholm 08-26 00 48, info@fonsterhantverkarna.se 

 

Konstinramare/rammakare, Aktiebolaget Stockholm Ram, Stockholm

Du som lärling ska ha ett genuint intresse för färg och form. Du är positiv och utåtriktad och tycker om kundkontakter. Att vara nyfiken, drivande, idérik och kunna jobba självständigt är också bra egenskaper. Stor vikt läggs vid personlig lämplighet.

Vid intresse – kontakta Katrin Engdahl 08-642 90 80, info@stockholmram.se 

 

Charkuterist, Lugnås Chark AB, Mariestad

Du som lärling ska ha ett intresse för att laga mat från grunden och veta vikten av hygien och struktur för att få ihop en dag med produktion. Erfarenhet från arbete inom charkuteriyrket är bra. Stor vikt läggs vid personlig lämplighet.

Vid intresse – kontakta Annika Pettersson 0702-88 30 08, annikanancy@outlook.com

 

Klänningsskräddare, Skräddarhuset, Malmö

Du som lärling ska ha relevanta förkunskaper i yrket och ett genuint intresse för skräddaryrket.

Vid intresse, kontakta Jeanette Stoltz, jeanette@skraddarhuset.se 

 

Fönsterhantverkare, Scandinavian Windowcraft, Ulricehamn

Du som lärling bör ha egen bil och i övrigt relevanta förkunskaper. Under sommarhalvåret är det mest renovering, men även lite nytillverkning och lagningar. Under vinterhalvåret dominerar nytillverkning i snickeriet. Möjlighet finns till övernattning i närliggande kursgård.  

Vid intresse, kontakta Fanny Allbäck, fanny@scandinavianwindowcraft.com

 

Ullrådgivare, Båvens spinnhus, Sparreholm

Du som lärling behöver ha ullkännedom sedan tidigare och gärna vara van vid att arbeta med ullen som material eller på annat sätt i ullkedjan. För att utveckla ullkännedomen vidare deltar du praktiskt i spinneriets ordinarie verksamhet. Annan, nödvändig, praktik inom yrket anordnas och planeras av lärlingsplatsen i samråd med Hantverksakademin. 

Vid intresse, kontakta Karin Strömberg Lundqvist, kontakt@bavensspinnhus.se 

 

Timmerman - specialisering byggnadsvård, Åhlund Byggnadsvård, Vagnhärad

Du som lärling ska vara intresserad av äldre byggnadstekniker men samtidigt vara öppen för vad den moderna byggbranschen kan bidra med. Det är önskvärt att du som lärling redan tidigare arbetat med hantverk och därmed vet att detta är rätt yrkesval för dig. Du behöver vara driven när det gäller att söka information, fråga och framför allt ska du klara av att fatta egna beslut och att ta egna initiativ. Att kunna arbeta självständigt är ett krav. Under utbildningen kommer du att få timra ett mindre timmerhus med traditionella metoder där hantverket är i centrum. Du kommer även att delta på företagets andra byggarbetsplatser i allt större utsträckning ju längre tiden går och där projekten kan variera mycket. Det kan handla om allt från att renovera helt antikvariskt till att bygga helt nytt. Målsättningen är att du ska bli en mångsidig hantverkare redo att livnära dig på ditt yrke. 

Vid intresse, kontakta Jon Åhlund, jon@ahlundbyggnadsvard.se