Hur hittar jag en lärlingsplats?

Kanske har du redan hittat en lärlingsplats där du kan göra din praktik. Kanske tycker du att det är svårare att veta var du ska leta. Här kommer några bra tips.

5 tips för att hitta en lärlingsplats

  1. Titta på den här sidan! När vi vet handledare som söker lärlingar publicerar vi det här.
  2. Hör med branschorganisationen. De flesta hantverksyrken har en branschorganisation. Organisationerna är måna om att nya hantverkare i respektive yrke ska få en så bra utbildning som möjligt. Under våra olika yrken finner du kontaktuppgifter till branschorganisationerna.
  3. Sök på nätet. Vilka hantverkare finns på orten där du vill göra praktik?
  4. Kolla sociala medier. Många hantverkare visar sina arbeten på sociala medier, så där kan du få en känsla för vilken inriktning de har och vilka tekniker de använder.
  5. Ta en promenad på stan och besök de hantverkare som du är intresserad av. Får du nej? Fråga om de vet någon annan som skulle vara intresserad av att ta emot dig som lärling.

Företag som gärna tar emot en lärling

Finsnickare, Johnson's Båtsnickeri AB, Stockholm

Du som lärling är händig och har tidigare erfarenhet av snickeri och/eller modellbygge. Du är förstås ordningsam och noggrann. Det viktiga är att det blir bra, inte att det går fort!

Vid intresse – kontakta Henrik på 0739-91 11 15 eller på henrikove@gmail.com 

Kakelugnsmakare, Göta Kakelugnsmakeri, Öckerö/Göteborg

Du som lärling brinner för byggnadsvård och har ett stort intresse för att lära dig kakelugnsmakeriyrket. Erfarenhet av mureri är en fördel. Stor vikt läggs vid personlig lämplighet. 

Vid intresse – kontakta Therese på gotakakelugnsmakeri@gmail.com

Finsnickare, Shape Sthlm, Tyresö

Du som lärling har rätt mycket förkunskaper inom snickeri, kanske en längre förutbildning eller kanske du ska påbörja årskurs 2? Företaget arbetar i varierande projekt som oftast kräver speciella lösningar. Därför är det viktigt att du som lärling uppskattar variation och har viljan att lära dig och utvecklas. Du är lösningsfokuserad och har lätt för att samarbeta. Det är önskvärt att du är metodisk och strukturerad i ditt arbetssätt. Det är också bra om du har ett intresse för CAD och formgivning

Vid intresse – kontakta Robin på robin@shapesthlm.se 

Shape Sthlm består av ett team på 5 personer som befinner sig i en expansiv fas. Kvalitet, innovation och precision står i centrum. De arbetar med varierande projekt som exempelvis kan bestå av kök, soffor, bokhyllor, barmöbler etc. I merparten av projekten designar de sina möbler själva. 

 

Maskör/Perukmakare, Smålands Musik & Teater, Jönköping

Du som lärling ska brinna för ditt hantverk och ha "rätt" inställning. Du uppfyller förstås behörighetskraven för utbildningen. Stor vikt läggs vid rätt personlighet.

Vid intresse – kontakta Lina Nyberg (lina.a.nyberg@smot.se) eller Tommy Börjesson (tommy.borjesson@rjl.se)

 

Möbelrenoverare, Vit Magnolia, Stockholm

Du som lärling ska ha ett stort intresse för möbler och hållbarhet. Vi ser gärna att du är en problemlösare som är driven och vill utvecklas inom yrket. Erfarenhet inom måleri och snickeri är ett plus men inget krav. Stor vikt läggs vid rätt personlighet.

Vid intresse – kontakta Jessica Mac Guinness , jessica@vitmagnolia.se

 

Fönsterhantverkare, Fönsterhantverkarna, Stockholm

Du som lärling ska ha ett stort intresse för byggnadsvård. Du är nyfiken och intresserad av fönster. Vi på Fönsterhantverkarna arbetar med att renovera fönster och dörrar från förra sekelskiftet, K-märkta hus samt kyrkor. Vi arbetar också med att utföra trälagningar på de flesta typer av fönster och dörrar samt lagning av karmar. Vi finns i Bromma.

Vid intresse – kontakta Mattias Wennerholm 08-26 00 48, info@fonsterhantverkarna.se 

 

Konstinramare/rammakare, Aktiebolaget Stockholm Ram, Stockholm

Du som lärling ska ha ett genuint intresse för färg och form. Du är positiv och utåtriktad och tycker om kundkontakter. Att vara nyfiken, drivande, idérik och kunna jobba självständigt är också bra egenskaper. Stor vikt läggs vid personlig lämplighet.

Vid intresse – kontakta Katrin Engdahl 08-642 90 80, info@stockholmram.se 

 

Charkuterist, Lugnås Chark AB, Mariestad

Du som lärling ska ha ett intresse för att laga mat från grunden och veta vikten av hygien och struktur för att få ihop en dag med produktion. Erfarenhet från arbete inom charkuteriyrket är bra. Stor vikt läggs vid personlig lämplighet.

Vid intresse – kontakta Annika Pettersson 0702-88 30 08, annikanancy@outlook.com

 

Klänningsskräddare, Skräddarhuset, Malmö

Du som lärling ska ha relevanta förkunskaper i yrket och ett genuint intresse för skräddaryrket.

Vid intresse, kontakta Jeanette Stoltz, jeanette@skraddarhuset.se 

 

Fönsterhantverkare, Scandinavian Windowcraft, Ulricehamn

Du som lärling bör ha egen bil och i övrigt relevanta förkunskaper. Under sommarhalvåret är det mest renovering, men även lite nytillverkning och lagningar. Under vinterhalvåret dominerar nytillverkning i snickeriet. Möjlighet finns till övernattning i närliggande kursgård.  

Vid intresse, kontakta Fanny Allbäck, fanny@scandinavianwindowcraft.com

 

Ullrådgivare, Båvens spinnhus, Sparreholm

Du som lärling behöver ha ullkännedom sedan tidigare och gärna vara van vid att arbeta med ullen som material eller på annat sätt i ullkedjan. För att utveckla ullkännedomen vidare deltar du praktiskt i spinneriets ordinarie verksamhet. Annan, nödvändig, praktik inom yrket anordnas och planeras av lärlingsplatsen i samråd med Hantverksakademin. 

Vid intresse, kontakta Karin Strömberg Lundqvist, kontakt@bavensspinnhus.se 

 

Timmerman - specialisering byggnadsvård, Åhlund Byggnadsvård, Vagnhärad

Du som lärling ska vara intresserad av äldre byggnadstekniker men samtidigt vara öppen för vad den moderna byggbranschen kan bidra med. Det är önskvärt att du som lärling redan tidigare arbetat med hantverk och därmed vet att detta är rätt yrkesval för dig. Du behöver vara driven när det gäller att söka information, fråga och framför allt ska du klara av att fatta egna beslut och att ta egna initiativ. Att kunna arbeta självständigt är ett krav. Under utbildningen kommer du att få timra ett mindre timmerhus med traditionella metoder där hantverket är i centrum. Du kommer även att delta på företagets andra byggarbetsplatser i allt större utsträckning ju längre tiden går och där projekten kan variera mycket. Det kan handla om allt från att renovera helt antikvariskt till att bygga helt nytt. Målsättningen är att du ska bli en mångsidig hantverkare redo att livnära dig på ditt yrke. 

Vid intresse, kontakta Jon Åhlund, jon@ahlundbyggnadsvard.se