Om utbildningen

På yrkeshögskolan Hantverksakademin i Stockholm ser inte klassrummen ut som de gör i andra skolor. På Hantverksakademin tillbringar du 80 procent av lektionstiden i din mästers ateljé eller verkstad. Där får du lära dig yrket på riktigt. Resterande tid är du i klassrummet tillsammans med dina klasskamrater och lär dig det du behöver kunna för att bli en duktig företagare. Det ger dig ett unikt nätverk och ett bra avstamp för att bli en #riktighantverkare.

Utbildningen omfattar 2 års heltidsstudier motsvarande 400 yrkeshögskolepoäng och leder till en yrkeshögskoleexamen.

Utbildningen startar varje hösttermin och ordinarie ansökningsperiod är 1 februari - 15 april (om den 15 april är på en lördag, söndag eller helgdag är sista ansökningsdatum första nästföljande vardag.)

Mer information om hur du ansöker

Oavsett om du drömmer om att jobba som hantverkare i din hemort i Sverige eller i en storstad utomlands är Hantverksakademin utbildningen för dig. Med yrkeshögskoleexamen och Europass öppnas fler dörrar i yrkeslivet.

Vill du plugga på Hantverksakademin?

Du ansöker till utbildningsstart HT2023 mellan den 30 januari och den 17 april. Ansökan görs digitalt via yh-antagning.se genom att klicka på knappen "Ansök" nedan.

10 anledningar att välja Hantverksakademin

  • En modern lärlingsutbildning – 80 traditionella hantverksyrken.
  • Studiemedelsberättigad – slipp ta dyra lån för att uppfylla din yrkesdröm.
  • Lär dig hantverket av yrkesverksamma hantverkare – på plats i deras verkstäder och ateljéer.
  • Kurser i ekonomi, juridik och marknadsföring – förbereder dig för livet som hantverksföretagare.
  • Examensutställning – visa upp det du har lärt dig.
  • Studieresa – till europeisk storstad eller hantverksmässa.
  • Yrkeshögskoleexamen – möjlighet att avlägga gesällprov.
  • Europass – ökar dina möjligheter att jobba utomlands.
  • Skolan är Erasmus-ackrediterad. Det ger dig möjligheter att fördjupa dina hantverkskunskaper utomlands under utbildningen och i upp till ett år efter examen. 
  • Skolan ägs och drivs av Stockholms hantverksförening. Här får du ett unikt nätverk med andra hantverkare – till nytta och nöje.

Kurser

Hantverksakademins tvååriga utbildning är uppdelad i flera kurser. Juridik, företagande och yrkeshistoria är bara några av ämnena på schemat. Din praktik gör du hos yrkesverksamma hantverkare. Lärarna i de andra yrkena är också yrkesverksamma inom sina respektive ämnen. Hantverksakademin förbereder dig inte bara för ett liv som hantverkare. Hantverksakademin förbereder dig för ett liv som hantverksföretagare.

Lärande i arbete - LIA

På Hantverksakademin varvar vi teori med praktik. De praktiska kurserna kallas för LIA eller lärande i arbete och är förlagda till en lärlingsplats.

Snabbare väg till examen via YH-flex

YH-flex är en kostnadsfri, CSN-berättigad utbildning som riktar sig till dig som har gedigna yrkeserfarenheter men som saknar en examen i yrket. Ett snabbspår till papper på det du kan som hantverkare.

Yrken

Utbilda dig till guldsmed, tapetserare eller förgyllare? På Hantverksakademin har vi utbildning till både de yrkena - och drygt 80 hantverksyrken till! Några av yrkena har du kanske aldrig hört talas om, andra har kanske varit din dröm att bli sedan du var barn. Spana in hela listan med drömjobb här.

Vad krävs för att söka till Hantverksakademin?

Vilka krav behöver jag uppfylla för att söka till yrkeshögskola? Vilken behörighet behöver jag har för att söka utbildningen på Hantverksakademin? Här finner du svaren.

Efter avslutade studier

Oavsett om du drömmer om att arbeta på ett av de stora europeiska operahusen eller med gamla byggnader eller med att tillverka något helt nytt är Hantverksakademin rätt väg att gå. Godkända kurser på Hantverksakademin ger dig yrkeshögskoleexamen och ett Europass som gör vägen till drömjobbet lite kortare.