Hur hittar jag en lärlingsplats? Kan jag gå utbildningen även om jag inte bor i Stockholm? Vilken behörighet behöver jag? Dessa och massor av andra frågor - och svar - hittar du här.
Behörighetskraven skiljer sig lite åt mellan de olika yrkena.
Nej, det ska du inte behöva göra om det du tidigare gjort finns dokumenterat. Du ansöker då om tillgodoräknande. En sådan ansökan kan göras först när du har påbörjat dina studier på Hantverksakademin och du hittar då det du behöver i Skolportalen.
Om du är antagen till utbildningen och ännu inte har påbörjat kan du kontakta info@hantverksakademin.se för att be om ett förhandsbesked om tillgodoräknandet.
Du har i regel möjlighet att göra en sen ansökan. Skicka in din ansökan när du har fått dina betyg. För frågor om dina möjligheter att komma in på utbildningen, kontakta skolan via info@hantverksakademin.se.
Eftersom du ska delta på lärlingsplatsen från dag 1 behöver du ha vissa förkunskaper. Vilken behörighet som krävs skiljer sig något åt mellan olika yrken. För de flesta yrken krävs endast gymnasiekunskaper, men då inom specificerade program och kurser. Saknar du dessa behöver du ha fått yrkeskunskaperna på annat sätt, till exempel folkuniversitetet, folkhögskola eller andra eftergymnasiala studier. Läs mer om detta under behörigheten för respektive yrke och titta särskilt efter det som skrivs om ”motsvarande kunskaper”.
1 YH-poäng = 1 dags heltidsstudier.
5 YH-poäng = 1 veckas heltidsstudier
Det innebär att du en vanlig termin läser 100 YH-poäng. Den tvååriga utbildningen på Hantverksakademin omfattar totalt 400 YH-poäng.
Nej, inte per automatik. Det kan finnas en möjlighet att lägga upp examensarbetet som ett gesällprov om villkoren för övrigt är uppfyllda. Mer om gesällprovsbestämmelser hittar du hos Sveriges Hantverksråd.
Ja. LIA-delen av utbildningen genomför du på din lärlingsplats som förstås behöver ligga i närheten av där du bor. Teorin går att följa på distans.
Då kan du ansöka om studieuppehåll. För frågor om det innan du har börjat på Hantverksakademin kan du kontakta info@hantverksakademin.se.
Studerar du redan på Hantverksakademin hittar du information och blanketter i Learnpoint. Kontakta din utbildningssamordnare för att diskutera din situation.
Nej, utbildningen är på heltid.
Ja, så länge du kan få adekvat handledning och det är tydligt att du studerar. Så här skriver Myndigheten för yrkeshögskolan:
”Om en studerande genomför LIA-kursen på sin ordinarie arbetsplats måste man skilja tydligt på uppgifter inom LIA och den studerandes ordinarie uppgifter som arbetstagare. Kursmålen ska stå i fokus och den studerande ska få tillfälle till nytt lärande.”
På den här sidan hittar du bra tips på hur du finner en handledare till din praktik.
Du är på din lärlingsplats fyra dagar i veckan och deltar då i det dagliga arbetet vilket innebär cirka 8 timmar per dag.
Nej, utbildningen på Hantverksakademin är avgiftsfri.
Ja, utbildningen på Hantverksakademin är CSN-berättigad.
Nej. Du är inte anställd utan bedriver studier på en utbildning.
Ja, ett handledararvode utgår till din lärlingsplats.
Våra uppföljningar visar att nästan alla har ett relevant arbete, det vill säga ett arbete inom det yrke en har utbildat sig inom, sex månader efter examen.