Keramiklärling med egen verksamhet

2018-03-22

Träffa Sofia Tufvasson, keramikerlärling på Hantverksakademin ht 2016 – vt 2018. Sofia driver i dag företaget Tufva design och har sin verksamhet i Stockholmsområdet.

Hur upplever du utbildningen?
Jag tycker att det har varit väldigt bra för det har gett mig mer tid med materialet (leran) och att hitta ett unikt och tydligt formspråk. Tidigare har jag arbetat tvådimensionellt som grafisk formgivare och att nu få arbeta tredimensionellt med lera innebär ett nytt spår men med min grund som formgivare handlar det även nu om färg och form. Det är så jag vill jobba, ta fram unika serier av konsthantverk.

Hur upplever du utbildningens upplägg; lärande i arbete (praktik) varvade med teoretiska kurser i företagande, juridik, m.m.?
Jag anser att det teoretiska innehållet är en bra blandning som har gett mig verktyg för att kunna komma igång med mitt företag och leva på mitt hantverk. Det har varit en start som har lett till att jag har tagit viktiga och avgörande initiativ för att utvecklas.

Har du några tips till de som är nyfikna på att utbilda sig inom ett smalt hantverk?
Kolla upp branschen innan och framtidsutsikter. Jag tror att det är en fördel att ha en del förkunskaper så att man vet vad man ger sig in på och får ut så mycket som möjligt av utbildningens två år! Själv har jag min egna verkstad sedan några år tillbaka och ha tidigare gått kurser och utbildningar inom keramik.

Vad tänker du kring att utbildningen avslutas med ett examensarbete och därmed möjligheten till ett examensbevis?
Jag tänker att det är tid för ett eget projekt och idé. Just för mig kommer det innebära att få ta fram en ny produkt, som en del av en kollektion, i ett kreativt samarbete.

Rekommenderar du Hantverksakademin som yrkeshögskola, och i så fall varför?
Det gör jag verkligen! För mig har det varit en matnyttig utbildning och tiden tillsammans med min handledare har gjort det möjligt för mig att leva ut min dröm.

 

Vill du vet mer om vad en keramiker gör, hur utbildningen går till och hur du söker? Här finns svaren.

Här hittar du ”Yrkeslistan – keramiker” >

Här kan du läsa ”Om utbildningen” >

Dela