Ystaren tillverkar ost, antingen i eget mejeri eller som anställd på ett större mejeri.
Vid ystning, tillverkning av ost, är grundprinciperna desamma idag som för tusentals år sedan. Allt som behövs är fyra ingredienser: mjölk, bakteriekulturer, löpe och salt. Även om många moment numera kan göras med maskiner är det hantverket bakom, liksom råvarorna, som är det viktiga vid osttillverkningen. Inne i mejerierna finns ofta en unik bakterieflora som tillsammans med ystares skickliga hantverket, sätter sin alldeles egen prägel på osten och ger den smak och karaktär.
Noggrannhet och punktlighet samt känsliga sinnen är några egenskaper som utmärker en god ystare.
Utbildningen till Ystare är två år lång och består till 80 procent av praktiskt utövande av yrket på en lärlingsplats. Resterade tid genomförs teoretiska studier relaterade till ditt framtida yrke. Teorin genomförs i skolans fina lokaler på Vasagatan 46 i Stockholm, men går att följa helt på distans. Det innebär att det i praktiken går att genomföra hela utbildningen på annan ort, om du har en lärlingsplats i en annan stad än Stockholm.
För att anses vara behörig att antas till yrket Ystare krävs, utöver grundläggande behörighet: