Verktygsmakare

Verktygsmakaren tillverkar formverktyg för plast- eller metallprodukter samt bock- och klippverktyg.

Verktygsmakare kallas ibland verktygstekniker. Vanliga arbetsplatser är inom verkstadsindustrin på företagens verktygsavdelningar eller på företag som specialiserat sig på verktygstillverkning. Utgångsmaterialet är ofta specialstål men kan även bestå av olika kompositer.

Som verktygsmakare tillverkar du för det mesta verktygen från början till slut, från ritning eller datorfil till färdig produkt. En del verktygsmakare är specialiserade på vissa moment. Tillverkningen sker både med handverktyg, i manuellt styrda verktygsmaskiner och i CNC-styrda maskiner.

För att bli en duktig verktygsmakare behöver du gilla att programmera, kunna tänka kreativt och motiveras av att lösa problem.

Utbildningens innehåll och upplägg

Utbildningen till Verktygsmakare är två år lång och består till 80 procent av praktiskt utövande av yrket på en lärlingsplats. Resterade tid genomförs teoretiska studier relaterade till ditt framtida yrke. Teorin genomförs i skolans fina lokaler på Vasagatan 46 i Stockholm, men går att följa helt på distans. Det innebär att det i praktiken går att genomföra hela utbildningen på annan ort, om du har en lärlingsplats i en annan stad än Stockholm.


Vad krävs för att antas till utbildningen till Verktygsmakare?

  • En komplett, digital, ansökan där alla behörighetskrav kan styrkas,
  • Grundläggande behörighet, och
  • Särskild behörighet.

Här kan du läsa om vad grundläggande behörighet innebär >


Om särskild behörighet

För att anses vara behörig att antas till yrket Verktygsmakare krävs, utöver grundläggande behörighet:

  1. Lärlingsplats som Verktygsmakare
    Lärlingsplatsen som Verktygsmakare hittar du själv. Den ska styrkas genom att du i samband med ansökan skickar in ifyllt avtal om handledning. Avtalet ska signeras av lärlingsplatsen. (Har du svårt att hitta en lärlingsplats rekommenderar vi att du tar kontakt med en branschorganisation eller motsvarande.)

    och
  2. Kurser lästa inom vald yrkesinriktning som ingår i Hantverksprogrammet, inriktning Övriga hantverk: Hantverksteknik 1 - 5 och Material och miljö eller motsvarande kunskaper.

Här kan du läsa om vad motsvarande kunskaper innebär >


Branschorganisation eller motsvarande

Mekanföretagen >>

Mekaniska Verkstädernas Riksförbund >>

Du kanske också gillar

Bössmakare / Vapensmed

Bössmakaren / Vapensmeden tillverkar, underhåller och reparerar olika typer av skjutvapen av handeldvapenstyp.

Läs mer

Fönsterhantverkare

Fönsterhantverkaren genomför renovering och underhåll av fönster, fönsterbågar, över- och underbleck, beslag och gångjärn.

Läs mer

Musikinstrumentmakare

Musikinstrumentmakaren tillverkar musikinstrument. Ofta med specialisering inom ett visst område: bleck- eller träinstrument.

Läs mer

Kristallkronemakare

Kristallkronemakaren tillverkar och renoverar kristallkronor.

Läs mer