Vävare

Vävaren är en konsthantverkare som tillverkar textilier i handdriven vävstol.

Vävning är en textil produktionsmetod som har en flertusenårig historia. Vävningsprocessen går i korthet ut på att fläta samman två vinkelräta trådsystem för att åstadkomma tyg av olika slag.

Den manuella handvävningen utförs oftast på en vävstol eller i en vävram. Den industriella vävningen sker främst i vävmaskiner. Vävaren kan ha olika specialiseringar, till exempel sidenvävare eller handvävare.

Utbildningens innehåll och upplägg

Utbildningen till Vävare är två år lång och består till 80 procent av praktiskt utövande av yrket på en lärlingsplats. Resterade tid genomförs teoretiska studier relaterade till ditt framtida yrke. Teorin genomförs i skolans fina lokaler på Vasagatan 46 i Stockholm, men går att följa helt på distans. Det innebär att det i praktiken går att genomföra hela utbildningen på annan ort, om du har en lärlingsplats i en annan stad än Stockholm.


Vad krävs för att antas till utbildningen till Vävare?

  • En komplett, digital, ansökan där alla behörighetskrav kan styrkas,
  • Grundläggande behörighet, och
  • Särskild behörighet.

Här kan du läsa om vad grundläggande behörighet innebär >


Om särskild behörighet

För att anses vara behörig att antas till yrket Vävare krävs, utöver grundläggande behörighet:

  1. Lärlingsplats som Vävare
    Lärlingsplatsen som Vävare hittar du själv. Den ska styrkas genom att du i samband med ansökan skickar in ifyllt avtal om handledning. Avtalet ska signeras av lärlingsplatsen. (Har du svårt att hitta en lärlingsplats rekommenderar vi att du tar kontakt med en branschorganisation eller motsvarande.)

    och
  2. Kurser lästa inom vald yrkesinriktning som ingår i Hantverksprogrammet, inriktning Övriga hantverk: Hantverksteknik 1 - 5 och Material och miljö eller motsvarande kunskaper.

Här kan du läsa om vad motsvarande kunskaper innebär >


Branschorganisation eller motsvarande

Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund >>

Du kanske också gillar

Smed – specialisering traditionellt smide

En smed – specialisering traditionellt smide arbetar med traditionella metallbearbetningsmetoder till skillnad från byggsmeden.

Läs mer

Musikinstrumentreparatör

Musikinstrumentreparatören bygger, reparerar och återställer musikinstrument.

Läs mer