Väskmakaren tillverkar och lagar mjuka och mindre väskor.
Väskmakaren tillverkar också exklusiva produkter samt prototyper. Förutom väskor omfattar yrket även tillverkning av bland annat portföljer och plånböcker. Reparationsarbeten ingår också i väskmakarens arbetsuppgifter.
Väskmakaren arbetar ofta i läder och använder verktyg och utrustning så som: knivar, symaskin, värmepräglingsmaskin och stans. En väskmakare behärskar alla delar av processen vid väsktillverkning. Mönsterkonstruktion, tillskärning, färgning, flätning och prägling är olika moment som kan ingå i tillverkningen av en väska.
För att kunna arbeta som väskmakare idag är det med största sannolikhet nödvändigt att starta eget företag.
Utbildningen till Väskmakare är två år lång och består till 80 procent av praktiskt utövande av yrket på en lärlingsplats. Resterade tid genomförs teoretiska studier relaterade till ditt framtida yrke. Teorin genomförs i skolans fina lokaler på Vasagatan 46 i Stockholm, men går att följa helt på distans. Det innebär att det i praktiken går att genomföra hela utbildningen på annan ort, om du har en lärlingsplats i en annan stad än Stockholm.
För att anses vara behörig att antas till yrket Väskmakare krävs, utöver grundläggande behörighet:
Sadelmakaren och väskmakaren Roar Sörli tog examen från Hantverksakademin 2019. Nu driver han sitt eget företag på Söder i Stockholm. På sin YouTube-kanal delar han med sig av sina bästa tips för att vårda läder och för att göra enkla lagningar själv.