Väskmakare

Väskmakaren tillverkar och lagar mjuka och mindre väskor.

Väskmakaren tillverkar också exklusiva produkter samt prototyper. Förutom väskor omfattar yrket även tillverkning av bland annat portföljer och plånböcker. Reparationsarbeten ingår också i väskmakarens arbetsuppgifter.

Väskmakaren arbetar ofta i läder och använder verktyg och utrustning så som: knivar, symaskin, värmepräglingsmaskin och stans. En väskmakare behärskar alla delar av processen vid väsktillverkning. Mönsterkonstruktion, tillskärning, färgning, flätning och prägling är olika moment som kan ingå i tillverkningen av en väska.

För att kunna arbeta som väskmakare idag är det med största sannolikhet nödvändigt att starta eget företag.

Utbildningens innehåll och upplägg

Utbildningen till Väskmakare är två år lång och består till 80 procent av praktiskt utövande av yrket på en lärlingsplats. Resterade tid genomförs teoretiska studier relaterade till ditt framtida yrke. Teorin genomförs i skolans fina lokaler på Vasagatan 46 i Stockholm, men går att följa helt på distans. Det innebär att det i praktiken går att genomföra hela utbildningen på annan ort, om du har en lärlingsplats i en annan stad än Stockholm.


Vad krävs för att antas till utbildningen till Väskmakare?

  • En komplett, digital, ansökan där alla behörighetskrav kan styrkas,
  • Grundläggande behörighet, och
  • Särskild behörighet

Här kan du läsa om vad grundläggande behörighet innebär >


Om särskild behörighet

För att anses vara behörig att antas till yrket Väskmakare krävs, utöver grundläggande behörighet:

  1. Lärlingsplats som Väskmakare
    Lärlingsplatsen som Väskmakare hittar du själv. Den ska styrkas genom att du i samband med ansökan skickar in ifyllt avtal om handledning. Avtalet ska signeras av lärlingsplatsen. (Har du svårt att hitta en lärlingsplats rekommenderar vi att du tar kontakt med en branschorganisation eller motsvarande.)

    och
  2. Kurser lästa inom vald yrkesinriktning som ingår i Hantverksprogrammet, inriktning Övriga hantverk: Hantverksteknik 1 - 5 och Material och miljö eller motsvarande kunskaper.

Här kan du läsa om vad motsvarande kunskaper innebär >


Branschorganisation eller motsvarande

Sveriges Tapetserarmästare >>

Sadelmakarnas Branschorganisation >>


Mer läsning

Influencern Emma Sundhs fina väska fick nytt liv tack vare Läderverkstan på Södermalm >>

Så sköter du läder

Sadelmakaren och väskmakaren Roar Sörli tog examen från Hantverksakademin 2019. Nu driver han sitt eget företag på Söder i Stockholm. På sin YouTube-kanal delar han med sig av sina bästa tips för att vårda läder och för att göra enkla lagningar själv.

Du kanske också gillar

Handskmakare

Handskmakaren handtillverkar handskar och skapar även prototyper för maskintillverkning.

Läs mer

Kapellmakare

Kapellmakaren gör båtkapell, segel, båtinredning och inredning av grova material.

Läs mer

Sadelmakare

Sadelmakaren arbetar med reparation och tillverkning av läderprodukter, exempelvis: sadlar, remmar, selar, väskor, portföljer, sportutrustning, bilklädsel och båtdynor.

Läs mer