Ullrådgivaren är länken mellan köpare och säljare av ull.
Ullrådgivaren är i korthet länken mellan köpare och säljare av ull och arbetar för att öka utnyttjandet av ullen. Ullrådgivaren arbetar med att identifiera de behov som finns och skapa ett brett nätverk med kontakter inom både hantverk och industri, även med internationella utblickar. Att informera och utbilda olika grupper i ullhantering är också en del av yrkesrollen. Ullrådgivaren får därför genom utbildningen gedigen kännedom och kunskap om råvaran och hur den produceras och också om de olika aktörerna i ullkedjan och vad de kan påverka.
Eftersom ullrådgivarrollen är mycket bred innebär det också att du kommer att vara på många olika lärlingsplatser under utbildningen. Det är därför en fördel om du har tillgång till egen bil.
Utbildningen till Ullrådgivare är två år lång och består till 80 procent av praktiskt utövande av yrket på en lärlingsplats. Resterade tid genomförs teoretiska studier relaterade till ditt framtida yrke. Teorin genomförs i skolans fina lokaler på Vasagatan 46 i Stockholm, men går att följa helt på distans.
För att anses vara behörig att antas till yrket Ullrådgivare krävs, utöver grundläggande behörighet:
Vid fler behöriga sökande än antal platser till utbildningen till Ullrådgivare genomförs ett urval. Urvalet baseras på förkunskaper, dvs. tidigare utbildning samt på yrkeserfarenhet. Ju mer förkunskaper, desto större möjlighet att antas till utbildningen.
PRESSMEDDELANDE | 60 procent av all ull som produceras i Sverige slängs. Det vill Nämnden för hemslöjdsfrågor och Stockholms Hantverksförening ändra. Därför startar yrkeshögskolan Hantverksakademin nu en ny ullutbildning. Till hösten börjar Liselotte Erixon, 50, resan mot att bli Sveriges första ullrådgivare.