Tatuerare

En tatuerare jobbar med design, bild, form och färg och tar utifrån kundens önskemål fram förslag på tatuering.

För att kunna arbeta enligt kundens önskemål behöver tatueraren vara bra på att lyssna och också ha utvecklade konstnärliga färdigheter. Tatueraren diskuterar bildval, ger råd om placering och anpassar storleken och utformningen av tatueringen till kundens önskemål.

När motiv är framtaget arbetar tatueraren med att skjuta in färg i underhuden med en nål. På så sätt färgas det pigment som ligger djupare ner i huden. Eftersom en tatuering innebär att kroppens eget skydd i form av hud eller slemhinnor punkteras ställs hårda krav på hygien i samband med arbetet.

Utbildningens innehåll och upplägg

Utbildningen till Tatuerare är två år lång och består till 80 procent av praktiskt utövande av yrket på en lärlingsplats. Resterade tid genomförs teoretiska studier relaterade till ditt framtida yrke. Teorin genomförs i skolans fina lokaler på Vasagatan 46 i Stockholm, men går att följa helt på distans. Det innebär att det i praktiken går att genomföra hela utbildningen på annan ort, om du har en lärlingsplats i en annan stad än Stockholm.


Vad krävs för att antas till utbildningen till Tatuerare?

 • En komplett, digital, ansökan där alla behörighetskrav kan styrkas,
 • Grundläggande behörighet, och
 • Särskild behörighet.

Här kan du läsa om vad grundläggande behörighet innebär >


Om särskild behörighet

För att anses vara behörig att antas till yrket Tatuerare krävs, utöver grundläggande behörighet:

 1. Lärlingsplats som Tatuerare
  Lärlingsplatsen som Tatuerare hittar du själv. Det är viktigt att företag/handledare är medlem i branschorganisationen Sveriges Registrerade Tatuerare, SRT, och har gesällbrev. Läs mer om kraven på lärlingsplatsen här. Lärlingsplatsen ska styrkas genom att du i samband med ansökan skickar in ifyllt avtal om handledning. Avtalet ska signeras av lärlingsplatsen. 

  och
 2. Kunskaper om hygien och smitta
  Kunskaperna behöver styrkas. Har du inte läst någon kurs så har du kanske fått kunskaper i arbetslivet eller genom praktik. Be då den plats du varit på intyga dina kunskaper.

  och
 3. Kunskaper från följande kurser som ingår i Estetiska programmet, inriktning Bild och form: Bild, Bild och form 1b, Form och Bildteori eller motsvarande kunskaper.

Här kan du läsa om vad motsvarande kunskaper innebär >


Branschorganisation eller motsvarande

Sveriges Registrerade Tatuerare >>

Du kanske också gillar

Dekormålare

Dekormålaren arbetar med teater och film med såväl kulisser som scenografi.

Läs mer

Metalltryckare

Metalltryckaren arbetar huvudsakligen med trycksvarvning av plåt.

Läs mer