Tapetserare

Möbeltapetseraren stoppar och klär om möbler – såväl gamla som nya – till både privata och offentliga miljöer.

Tapetsering är ett professionellt arbete som utförs med gedigen kunskap och högsta kvalitet. På Hantverksakademins utbildning för tapetserare fördjupar du dig i sömnad, stoppningsarbeten och renovering på lärlingsplatsen.

Arbetet kan handla om att fräscha upp designklassiker eller att ge en sänggavel nytt liv alternativt att byta tyg på en matsalsstol eller byta ut de mjuka delarna på gymmaskiner. I arbetsuppgifterna kan även ingå att knyta resårer, sy i fårskinn, göra klassisk samt modern stoppning och allt där emellan.

Yrket brukar ofta förväxlas med målare som tapetserar väggar.

Utbildningens innehåll och upplägg

Utbildningen till Tapetserare är två år lång och består till 80 procent av praktiskt utövande av yrket på en lärlingsplats. Resterade tid genomförs teoretiska studier relaterade till ditt framtida yrke. Teorin genomförs i skolans fina lokaler på Vasagatan 46 i Stockholm, men går att följa helt på distans. Det innebär att det i praktiken går att genomföra hela utbildningen på annan ort, om du har en lärlingsplats i en annan stad än Stockholm.


Vad krävs för att antas till utbildningen till Tapetserare?

  • En komplett, digital, ansökan där alla behörighetskrav kan styrkas,
  • Grundläggande behörighet, och
  • Särskild behörighet.

Här kan du läsa om vad grundläggande behörighet innebär >


Om särskild behörighet

För att anses vara behörig att antas till yrket Tapetserare krävs, utöver grundläggande behörighet:

  1. Lärlingsplats som Tapetserare
    Lärlingsplatsen som Tapetserare hittar du själv. Den ska styrkas genom att du i samband med ansökan skickar in ifyllt avtal om handledning. Avtalet ska signeras av lärlingsplatsen. Företaget ska vara medlem i branschorganisationen Sveriges Tapetserarmästare för att kunna godkännas som lärlingsplats. Har du svårt att hitta en lärlingsplats rekommenderar vi att du tar kontakt med Sveriges Tapetserarmästare.

    och
  2. Kurser lästa inom vald yrkesinriktning som ingår i Hantverksprogrammet, inriktning Övriga hantverk: Hantverksteknik 1 - 5 och Material och miljö eller motsvarande kunskaper.

Här kan du läsa om vad motsvarande kunskaper innebär >


Branschorganisation eller motsvarande

Sveriges Tapetserarmästare >>

Du kanske också gillar

Gardinmakare

Gardinmakaren är specialist på sömnad och uppsättning av gardiner.

Läs mer

Kapellmakare

Kapellmakaren gör båtkapell, segel, båtinredning och inredning av grova material.

Läs mer

Möbelrenoverare

Möbelrenoveraren arbetar med att renovera möbler och inredning.

Läs mer

Sadelmakare

Sadelmakaren arbetar med reparation och tillverkning av läderprodukter, exempelvis: sadlar, remmar, selar, väskor, portföljer, sportutrustning, bilklädsel och båtdynor.

Läs mer