En Styckare utgår från slaktkroppar av bl.a. svin, lamm och nöt och styckar fram de olika köttdetaljerna.
Styckaren arbetar främst manuellt och kniven är styckarens viktigaste arbetsredskap.
I utbildningen kommer du att utföra arbetsuppgifter inom yrkets olika arbetsområden så som: grovstyckning, finstyckning, putsning och rökning. Du kommer att utveckla dina kunskaper om styckningsdetaljernas olika användningsområden och dina färdigheter i skärteknik.
Utbildningen till Styckare är två år lång och består till 80 procent av praktiskt utövande av yrket på en lärlingsplats. Resterade tid genomförs teoretiska studier relaterade till ditt framtida yrke. Teorin genomförs i skolans fina lokaler på Vasagatan 46 i Stockholm, men går att följa helt på distans. Det innebär att det i praktiken går att genomföra hela utbildningen på annan ort, om du har en lärlingsplats i en annan stad än Stockholm.
För att anses vara behörig att antas till yrket Styckare krävs, utöver grundläggande behörighet: