Spinnare

Spinnaren gör garn av ull.

Spinnaren kardar ullen till bitar som sedan rullas ihop. Därefter spinnas rullen ut till garn med hjälp av en spinnrock. Garnet nystas till ett garnnystan och kan sedan användas för att sticka kläder eller väva.

All ull har sina unika egenskaper som påverkar det garn som spinns och därigenom också hur det sedan kan användas. Du behöver som spinnare därför kunna hantera en mängd olika arbetsområden så som ullsortering, rengöring, lagring, kardning och haspling. Du får i utbildningen fördjupa dig i hanteringen av olika typer av utrustning och verktyg exempelvis: kardmaskiner, spinnmaskiner och olika textila handverktyg.

Utbildningens innehåll och upplägg

Utbildningen till Spinnare är två år lång och består till 80 procent av praktiskt utövande av yrket på en lärlingsplats. Resterade tid genomförs teoretiska studier relaterade till ditt framtida yrke. Teorin genomförs i skolans fina lokaler på Vasagatan 46 i Stockholm, men går att följa helt på distans. Det innebär att det i praktiken går att genomföra hela utbildningen på annan ort, om du har en lärlingsplats i en annan stad än Stockholm.


Vad krävs för att antas till utbildningen till Spinnare?

  • En komplett, digital, ansökan där alla behörighetskrav kan styrkas,
  • Grundläggande behörighet, och
  • Särskild behörighet

Här kan du läsa om vad grundläggande behörighet innebär >


Om särskild behörighet

För att anses vara behörig att antas till yrket Spinnare krävs, utöver grundläggande behörighet:

  1. Lärlingsplats som Spinnare
    Lärlingsplatsen som Spinnare hittar du själv. Den ska styrkas genom att du i samband med ansökan skickar in ifyllt avtal om handledning. Avtalet ska signeras av lärlingsplatsen. (Har du svårt att hitta en lärlingsplats rekommenderar vi att du tar kontakt med en branschorganisation eller motsvarande.)

    och
  2. Kurser lästa inom vald yrkesinriktning som ingår i Hantverksprogrammet, inriktning Övriga hantverk: Hantverksteknik 1 - 5 och Material och miljö eller motsvarande kunskaper.

Här kan du läsa om vad motsvarande kunskaper innebär >


Branschorganisation eller motsvarande

Närliggande:

Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund >>

Du kanske också gillar

Stickare

Stickaren tillverkar kläder, till exempel tröjor och koftor, med hjälp av stickor och garn.

Läs mer

Ullrådgivare

Ullrådgivaren är länken mellan köpare och säljare av ull.

Läs mer