Smed – specialisering traditionellt smide

Brukssmeden arbetar med traditionella metallbearbetningsmetoder till skillnad från byggsmeden.

Utbildningen omfattar konst- och brukssmide samt byggnadssmide där en hel del tid ska läggas på de traditionella metallbearbetningsmetoderna.

Ofta handlar smedens uppgifter om renoveringsarbeten samt nyproduktion i gammal stil. Konstsmeden arbetar med konstföremål och husgeråd.

Smeden använder sig av hammare och olika typer av pressar för att bearbeta materialet. Andra maskiner och verktyg som används är valsar och gradsaxar. Smeden löder och svetsar i olika metaller.

Som smed i industrin eller på mindre smidesverkstäder och byggen tillverkar du olika detaljer i metaller, till exempel: rostfritt stål, svartjärn, aluminium. Smeden utför sitt arbete inom verkstads- och byggnadssmide, stålverk och plåtslagerier.

Utbildningens innehåll och upplägg

Utbildningen till Smed – specialisering traditionellt smide är två år lång och består till 80 procent av praktiskt utövande av yrket på en lärlingsplats. Resterade tid genomförs teoretiska studier relaterade till ditt framtida yrke. Teorin genomförs i skolans fina lokaler på Vasagatan 46 i Stockholm, men går att följa helt på distans. Det innebär att det i praktiken går att genomföra hela utbildningen på annan ort, om du har en lärlingsplats i en annan stad än Stockholm.


Vad krävs för att antas till utbildningen till Smed – specialisering traditionellt smide?

 • En komplett, digital, ansökan där alla behörighetskrav kan styrkas,
 • Grundläggande behörighet, och
 • Särskild behörighet.

Här kan du läsa om vad grundläggande behörighet innebär >


Om särskild behörighet

För att anses vara behörig att antas till yrket Smed – specialisering traditionellt smide krävs, utöver grundläggande behörighet:

 1. Lärlingsplats som Smed – specialisering traditionellt smide
  Lärlingsplatsen som Smed – specialisering traditionellt smide hittar du själv. Den ska styrkas genom att du i samband med ansökan skickar in ifyllt avtal om handledning. Avtalet ska signeras av lärlingsplatsen.

  Observera att lärlingsplatsen ska kunna erbjuda dig en möjlighet att arbeta med traditionella metallbearbetningsmetoder. (Har du svårt att hitta en lärlingsplats rekommenderar vi att du tar kontakt med en branschorganisation eller motsvarande.)

  och
 2. Kurser lästa inom vald yrkesinriktning som ingår i Hantverksprogrammet, inriktning Övriga hantverk: Hantverksteknik 1 - 5 och Material och miljö eller motsvarande kunskaper.

Här kan du läsa om vad motsvarande kunskaper innebär >


Branschorganisation eller motsvarande

Sveriges Konstsmidesförening >>

Du kanske också gillar

Bössmakare / Vapensmed

Bössmakaren / Vapensmeden tillverkar, underhåller och reparerar olika typer av skjutvapen av handeldvapenstyp.

Läs mer

Gördelmakare

Gördelmakaren tillverkar stommen till kristallkronor.

Läs mer

Metallrestauratör

Metallrestauratören arbetar med att renovera metallföremål och metallinslag.

Läs mer

Verktygsmakare

Verktygsmakaren tillverkar formverktyg för plast- eller metallprodukter samt bock- och klippverktyg.

Läs mer