Silversmed

Silversmeden arbetar huvudsakligen med större bruksföremål i olika metaller.

Med större bruksföremål menas till exempel: kärl, skålar, vaser, ljusstakar och askar, men även smycken. Det kan förekomma mindre accessoarer i olika metaller som: silver, mässing, koppar och till viss del guld. Både nyproduktion av föremål och reparation av trasiga föremål är vanligt.

Silversmeden skapar föremål med en kropp, därav den äldre benämningen corpussilversmed, från det latinska ordet corpus, i betydelsen kropp. Det speciella för silversmeden är träckningen, som innebär att plåten formas med särskild hammare mot kupat underlag.

Silversmeden löder även ihop bearbetade metallbitar. Det ingår många moment som att smärgla, slipa och polera både vid nyproduktion och reparation.

Utbildningens innehåll och upplägg

Utbildningen till Silversmed är två år lång och består till 80 procent av praktiskt utövande av yrket på en lärlingsplats. Resterade tid genomförs teoretiska studier relaterade till ditt framtida yrke. Teorin genomförs i skolans fina lokaler på Vasagatan 46 i Stockholm, men går att följa helt på distans. Det innebär att det i praktiken går att genomföra hela utbildningen på annan ort, om du har en lärlingsplats i en annan stad än Stockholm.


Vad krävs för att antas till utbildningen till Silversmed?

  • En komplett, digital, ansökan där alla behörighetskrav kan styrkas,
  • Grundläggande behörighet, och
  • Särskild behörighet

Här kan du läsa om vad grundläggande behörighet innebär >


Om särskild behörighet

För att anses vara behörig att antas till yrket Silversmed krävs, utöver grundläggande behörighet:

Lärlingsplats som Silversmed
Lärlingsplatsen som Silversmed hittar du själv. Den ska styrkas genom att du i samband med ansökan skickar in ifyllt avtal om handledning. Avtalet ska signeras av lärlingsplatsen. (Har du svårt att hitta en lärlingsplats rekommenderar vi att du tar kontakt med en branschorganisation eller motsvarande.)

och

Kurser lästa inom vald yrkesinriktning som ingår i Hantverksprogrammet, inriktning Övriga hantverk: Hantverksteknik 1 - 5 och Material och miljö eller motsvarande kunskaper.

Här kan du läsa om vad motsvarande kunskaper innebär >


Branschorganisation eller motsvarande

Smycken & Klockor Branschorganisation >>

Guldsmedsmästarna >>

Silverväska i radio

P4 Radio Stockholm var och hälsade på i skolan inför helgens examensutställning.

Du kanske också gillar

Gjutare – specialisering konstgjutare

Som Gjutare – specialisering konstgjutare kan beställningarna variera allt från att gjuta nya konstverk och göra kopior till att reparera och underhålla gamla verk.

Läs mer

Kopparslagare

Kopparslagaren tillverkar olika sorters bruksföremål och konstföremål i koppar och andra metaller så som: tenn, mässing och silver.

Läs mer