Sadelmakare

Sadelmakaren arbetar med reparation och tillverkning av läderprodukter, exempelvis: sadlar, remmar, selar, väskor, portföljer, sportutrustning, bilklädsel och båtdynor.

Sadelmakaren arbetar med skinn och läder som huvudmaterial. Många sadelmakare specialiserar sig på ett särskilt område inom sadelmakeriet, till exempel: ridsport, väskmakeri, etuimakeri, ortopedsadelmakeri eller inredningsmakeri.

Ibland förekommer det att sadelmakaren arbetar med skinn och läder i kombination med grövre textilier. Inom området finns flera olika inriktningar: bil-, hästsport-, inredningssadelmakeri. De flesta sadelmakare är egenföretagare men ett antal arbetar även inom industrin.

Utbildningens innehåll och upplägg

Utbildningen till Sadelmakare är två år lång och består till 80 procent av praktiskt utövande av yrket på en lärlingsplats. Resterade tid genomförs teoretiska studier relaterade till ditt framtida yrke. Teorin genomförs i skolans fina lokaler på Vasagatan 46 i Stockholm, men går att följa helt på distans. Det innebär att det i praktiken går att genomföra hela utbildningen på annan ort, om du har en lärlingsplats i en annan stad än Stockholm.


Vad krävs för att antas till utbildningen till Sadelmakare?

  • En komplett, digital, ansökan där alla behörighetskrav kan styrkas,
  • Grundläggande behörighet, och
  • Särskild behörighet

Här kan du läsa om vad grundläggande behörighet innebär >


Om särskild behörighet

För att anses vara behörig att antas till yrket Sadelmakare krävs, utöver grundläggande behörighet:

  1. Lärlingsplats som Sadelmakare
    Lärlingsplatsen som Sadelmakare hittar du själv. Den ska styrkas genom att du i samband med ansökan skickar in ifyllt avtal om handledning. Avtalet ska signeras av lärlingsplatsen. (Har du svårt att hitta en lärlingsplats rekommenderar vi att du tar kontakt med en branschorganisation eller motsvarande.)

    och
  2. Kurser lästa inom vald yrkesinriktning som ingår i Hantverksprogrammet, inriktning Övriga hantverk: Hantverksteknik 1 - 5 och Material och miljö eller motsvarande kunskaper.

Här kan du läsa om vad motsvarande kunskaper innebär >


Branschorganisation eller motsvarande

Sveriges Tapetserarmästare >>

Sadelmakarnas Branschorganisation >>

Så sköter du läder

Sadelmakaren och väskmakaren Roar Sörli tog examen från Hantverksakademin 2019. Nu driver han sitt eget företag på Söder i Stockholm. På sin YouTube-kanal delar han med sig av sina bästa tips för att vårda läder och för att göra enkla lagningar själv.

Du kanske också gillar

Dekormålare

Dekormålaren arbetar med teater och film med såväl kulisser som scenografi.

Läs mer

Kapellmakare

Kapellmakaren gör båtkapell, segel, båtinredning och inredning av grova material.

Läs mer

Skomakare

Skomakaren arbetar med tillverkning, renovering, lagning och sulning av skor.

Läs mer