Pralinören har specialkunskaper om choklad och tillverkning av olika sorters praliner.
Pralinören arbetar med tillverkning av praliner, främst i choklad. En viktig del av pralinörens kunskaper rör temperering av chokladen vilket är en process som går ut på att värma och kyla chokladen till exakta temperaturer. Kemi är således en viktig komponent i yrket då tillverkningssätt och egenskaper i råvaran påverkar hållbarhet, stabilitet och smak.
En pralinör är ofta konditor tar fram egna recept och arbetar med olika dekorationstekniker. En pralinör är ofta också konditor.
Utbildningen till Pralinör är två år lång och består till 80 procent av praktiskt utövande av yrket på en lärlingsplats. Resterade tid genomförs teoretiska studier relaterade till ditt framtida yrke. Teorin genomförs i skolans fina lokaler på Vasagatan 46 i Stockholm, men går att följa helt på distans. Det innebär att det i praktiken går att genomföra hela utbildningen på annan ort, om du har en lärlingsplats i en annan stad än Stockholm.
För att anses vara behörig att antas till yrket Pralinör krävs, utöver grundläggande behörighet: