Pralinör

Pralinören har specialkunskaper om choklad och tillverkning av olika sorters praliner.

Pralinören arbetar med tillverkning av praliner, främst i choklad. En viktig del av pralinörens kunskaper rör temperering av chokladen vilket är en process som går ut på att värma och kyla chokladen till exakta temperaturer. Kemi är således en viktig komponent i yrket då tillverkningssätt och egenskaper i råvaran påverkar hållbarhet, stabilitet och smak.

En pralinör är ofta konditor tar fram egna recept och arbetar med olika dekorationstekniker. En pralinör är ofta också konditor.

Utbildningens innehåll och upplägg

Utbildningen till Pralinör är två år lång och består till 80 procent av praktiskt utövande av yrket på en lärlingsplats. Resterade tid genomförs teoretiska studier relaterade till ditt framtida yrke. Teorin genomförs i skolans fina lokaler på Vasagatan 46 i Stockholm, men går att följa helt på distans. Det innebär att det i praktiken går att genomföra hela utbildningen på annan ort, om du har en lärlingsplats i en annan stad än Stockholm.


Vad krävs för att antas till utbildningen till Pralinör?

  • En komplett, digital, ansökan där alla behörighetskrav kan styrkas,
  • Grundläggande behörighet, och
  • Särskild behörighet

Här kan du läsa om vad grundläggande behörighet innebär >


Om särskild behörighet

För att anses vara behörig att antas till yrket Pralinör krävs, utöver grundläggande behörighet:

  1. Lärlingsplats som Pralinör
    Lärlingsplatsen som Pralinör hittar du själv. Den ska styrkas genom att du i samband med ansökan skickar in ifyllt avtal om handledning. Avtalet ska signeras av lärlingsplatsen. (Har du svårt att hitta en lärlingsplats rekommenderar vi att du tar kontakt med en branschorganisation eller motsvarande.)

    och
  2. Kunskaper från följande kurser som ingår i Restaurang- och livsmedelsprogrammets gemensamma ämnen: Hygien, Livsmedel- och näringskunskap 1 och Branschkunskap inom restaurang och livsmedel eller motsvarande kunskaper.

Här kan du läsa om vad motsvarande kunskaper innebär >


Branschorganisation eller motsvarande

Sveriges bagare & konditorer >>

Du kanske också gillar

Charkuterist

Charkuteristen tar över när slaktaren och styckaren gjort sitt jobb och arbetar bland annat med att stoppa korv och tillverka andra charkuterivaror.

Läs mer

Styckare

En Styckare utgår från slaktkroppar av bl.a. svin, lamm och nöt och styckar fram de olika köttdetaljerna.

Läs mer