Perukmakaren tillverkar peruker. Huvudsakliga arbetsområden är inom TV, teater och film samt för medicinskt syfte, till exempel för cancerpatienter.
Perukmakare tillverkar hela och halva peruker, toupéer, lösmustascher, skägg och polisonger. Det är ett hantverksyrke som kräver både konstnärlig känsla och tålamod.
För perukmakaren börjar arbetet med att mäta kundens huvud på olika sätt. Måtten förs därefter över på en trästock av huvudets storlek. Band spikas upp på stocken enligt de givna måtten. Över banden spänns sedan en botten av exempelvis tyll fast. På botten knyts tiotusentals tunna knippen med hårstrån fast med hjälp av ett speciellt verktyg, en så kallad tambureringsnål. Andra verktyg som används är nål, tråd och fingerborg. Till sist klipps och friseras peruken. Den kan också färgas och permanentas.
Utbildningen till Perukmakare är två år lång och består till 80 procent av praktiskt utövande av yrket på en lärlingsplats. Resterade tid genomförs teoretiska studier relaterade till ditt framtida yrke. Teorin genomförs i skolans fina lokaler på Vasagatan 46 i Stockholm, men går att följa helt på distans. Det innebär att det i praktiken går att genomföra hela utbildningen på annan ort, om du har en lärlingsplats i en annan stad än Stockholm.
Vad krävs för att antas till utbildningen till Perukmakare?
För att anses vara behörig att antas till yrket Perukmakare krävs, utöver grundläggande behörighet:
En av de cirka 240 gesäller och mästare som mottog sina yrkesbevis i Stockholms stadshus igår var perukmakare Alexandra Södergren som så sent som i våras gick ut Hantverksakademins tvååriga lärlingsutbildning.