Möbelrestauratör

Möbelrestauratören återställer möbler till originalskick.

Möbelrestauratören arbetar ofta med äldre, antika möbler som har fått en skada eller där ytbehandlingen är sliten på olika sätt. Kanske saknas delar till möbeln som behöver återställas.

Yrket Möbelrestauratör kräver bland annat färdigheter inom snickeri, tapetsering, limlagning och svarvning. Som möbelrestauratör behöver du ha kunskap om färghantering, såsom klar- och kulörlackering, betser, lasyrer, patinering och retuschering.

Möbelrenoveraryrket är snarlikt Möbelrestaurerare men för möbelrenoveraren är fokus på att renovera en möbel – det kan handla om att byta tyg, byta färg, göra om - och inte nödvändigtvis att återställa den.

Utbildningens innehåll och upplägg

Utbildningen till Möbelrestauratör är två år lång och består till 80 procent av praktiskt utövande av yrket på en lärlingsplats. Resterade tid genomförs teoretiska studier relaterade till ditt framtida yrke. Teorin genomförs i skolans fina lokaler på Vasagatan 46 i Stockholm, men går att följa helt på distans. Det innebär att det i praktiken går att genomföra hela utbildningen på annan ort, om du har en lärlingsplats i en annan stad än Stockholm.


Vad krävs för att antas till utbildningen till Möbelrestauratör?

  • En komplett, digital, ansökan där alla behörighetskrav kan styrkas,
  • Grundläggande behörighet, och
  • Särskild behörighet

Här kan du läsa om vad grundläggande behörighet innebär >


Om särskild behörighet

För att anses vara behörig att antas till yrket Möbelrestauratör krävs, utöver grundläggande behörighet:

  1. Lärlingsplats som Möbelrestauratör
    Lärlingsplatsen som Möbelrestauratör hittar du själv. Den ska styrkas genom att du i samband med ansökan skickar in ifyllt avtal om handledning. Avtalet ska signeras av lärlingsplatsen. (Har du svårt att hitta en lärlingsplats rekommenderar vi att du tar kontakt med en branschorganisation eller motsvarande.)

    och
  2. Kurser lästa inom vald yrkesinriktning som ingår i Hantverksprogrammet, inriktning Övriga hantverk: Hantverksteknik 1 - 5 och Material och miljö eller motsvarande kunskaper.

Här kan du läsa om vad motsvarande kunskaper innebär >


Branschorganisation eller motsvarande

Stockholms snickarmästareförening >>

Närliggande:

Sveriges Tapetserarmästare >>


Mer läsning

Influencern Maria Soxbo besökte en möbelverkstad där Hanna och Ella visade sina knep för att restaurera hennes skåp >>