Möbelrenoverare

Möbelrenoveraren arbetar med att renovera möbler och inredning.

Yrket möbelrenoverare kräver färdigheter inom snickeri, tapetsering och måleri. Det kan innebära exempelvis: lackering av konferensbord, skrivbord, skåp, stolar och större inredningsdetaljer i mindre eller större serier både till företag och privatkunder.

Som möbelrenoverare behöver du ha kunskap om färghantering, såsom klar och kulörlackering, betser, lasyrer, patinering och retuschering. Yrket kan även innebära restaurering av antika och gamla möbler samt målning och dekoration.

Möbelrenoveraryrket är snarlikt Möbelrestaurerare men för möbelrestaurerare ligger fokus främst på att återställa möbeln till originalskick.

Utbildningens innehåll och upplägg

Utbildningen till Möbelrenoverare är två år lång och består till 80 procent av praktiskt utövande av yrket på en lärlingsplats. Resterade tid genomförs teoretiska studier relaterade till ditt framtida yrke. Teorin genomförs i skolans fina lokaler på Vasagatan 46 i Stockholm, men går att följa helt på distans. (Det innebär att det i praktiken går att genomföra hela utbildningen på annan ort, om du har en lärlingsplats i en annan stad än Stockholm.)


Vad krävs för att antas till utbildningen till Möbelrenoverare?

  • En komplett, digital, ansökan där alla behörighetskrav kan styrkas,
  • Grundläggande behörighet, och
  • Särskild behörighet

Här kan du läsa om vad grundläggande behörighet innebär >


Om särskild behörighet

För att anses vara behörig att antas till yrket Möbelrenoverare krävs, utöver grundläggande behörighet:

  1. Lärlingsplats som Möbelrenoverare
    Lärlingsplatsen som Möbelrenoverare hittar du själv. Den ska styrkas genom att du i samband med ansökan skickar in ifyllt avtal om handledning. Avtalet ska signeras av lärlingsplatsen. (Har du svårt att hitta en lärlingsplats rekommenderar vi att du tar kontakt med en branschorganisation eller motsvarande.)

    och

  2. Kurser lästa inom vald yrkesinriktning som ingår i Hantverksprogrammet, inriktning Övriga hantverk: Hantverksteknik 1 - 5 och Material och miljö eller motsvarande kunskaper.

Här kan du läsa om vad motsvarande kunskaper innebär >


Branschorganisation eller motsvarande

Stockholms Snickarmästareförening >>

Närliggande:

Sveriges Tapetserarmästare >>

Lärlingsplats för dig som vill bli möbelrenoverare finns i Bromma

Företaget Vit Magnolia söker en lärling från HT2021. Vit Magnolia är ett far & dotterföretag som specialiserar sig på möbelrenovering av antika och äldre möbler. De renoverar och målar handplockade möbler, allt ifrån skänkar, vitrinskåp till bord och stolar. De tar även emot kundbeställningar. Möbelrenoveringen innefattar allt ifrån lagning, slipning, spackling till målning och efterbehandling. De använder sig av diverse maskiner som slipmaskiner, elektrisk såg, elektrisk borr m.m. Verkstaden finns i Abrahamsberg, Bromma.

Som lärling får du lära dig allt inom möbelrenovering och målning. De har även som målsättning att tillverka en mindre, utvald serie nya möbler vilket då kommer att innefatta en del tillverkning av prototyper.

Är du intresserad? Du hittar mer information samt kontaktuppgifter på Vitmagnolia.se.

Säg att du söker lärlingsplats i samband med din ansökan till Hantverksakademin när du kontaktar företaget. Tänk också på att du, om du kommer överens med företaget om att de tar emot dig som lärling, behöver styrka lärlingsplatsen med ett handledningsavtal i samband med din ansökan.

Lärlingsplats som möbelrenoverare finns på Vit Magnolia