Metalltryckare

Metalltryckaren arbetar huvudsakligen med trycksvarvning av plåt.

Trycksvarvning görs via matris (form) utifrån vilken formen trycks. Metalltryckaren arbetar i alla slags material som: järn, stål, aluminium, mässing och koppar.

Som metalltryckare kan det ingå olika moment som: dragpressa, bocka, kantpressa, valsa, löda, svetsa, polera, slipa och montera.

Olika uppdrag kan bestå i att ta fram prototyper. Det kombineras med manuell trycksvarvning med verkstadsplåtslageri, vilket innebär att det erbjuds en unik möjlighet att ta fram speciella och ovanliga produkter till låga kostnader.

Utbildningens innehåll och upplägg

Utbildningen till Metalltryckare är två år lång och består till 80 procent av praktiskt utövande av yrket på en lärlingsplats. Resterade tid genomförs teoretiska studier relaterade till ditt framtida yrke. Teorin genomförs i skolans fina lokaler på Vasagatan 46 i Stockholm, men går att följa helt på distans. Det innebär att det i praktiken går att genomföra hela utbildningen på annan ort, om du har en lärlingsplats i en annan stad än Stockholm.


Vad krävs för att antas till utbildningen till Metalltryckare?

  • En komplett, digital, ansökan där alla behörighetskrav kan styrkas,
  • Grundläggande behörighet, och
  • Särskild behörighet

Här kan du läsa om vad grundläggande behörighet innebär >


Om särskild behörighet

För att anses vara behörig att antas till yrket Metalltryckare krävs, utöver grundläggande behörighet:

  1. Lärlingsplats som Metalltryckare
    Lärlingsplatsen som Metalltryckare hittar du själv. Den ska styrkas genom att du i samband med ansökan skickar in ifyllt avtal om handledning. Avtalet ska signeras av lärlingsplatsen. (Har du svårt att hitta en lärlingsplats rekommenderar vi att du tar kontakt med en branschorganisation eller motsvarande.)

    och

  2. Kurser lästa inom vald yrkesinriktning som ingår i Hantverksprogrammet, inriktning Övriga hantverk: Hantverksteknik 1 - 5 och Material och miljö eller motsvarande kunskaper.

Här kan du läsa om vad motsvarande kunskaper innebär >


Branschorganisation eller motsvarande

Plåt & Ventföretagen >>

Du kanske också gillar

Gördelmakare

Gördelmakaren tillverkar stommen till kristallkronor.

Läs mer

Kopparslagare

Kopparslagaren tillverkar olika sorters bruksföremål och konstföremål i koppar och andra metaller så som: tenn, mässing och silver.

Läs mer

Urmakare

Urmakaren tillverkar och renoverar klockor, allt från gigantiska tornur till små armbandsklockor.

Läs mer