Mattrestauratör

En mattrestauratör lagar och renoverar mattor.

Mattrestauratörer är konsthantverkare som har specialiserat sig på mattor och deras renovering. Många unika mattor riskerar att försvinna från marknaden, mattor med en historia, men framförallt försvinner vackra hantverk.

En mattrestauratör lagar och renoverar äkta mattor, orientaliska och kinesiska, kelimer och textilier. Även svenska, såsom: Märta Måås Fjetterström, ryor, trasmattor, rölakan och allmogetextiler.

I utbildningen kommer du att utföra arbetsuppgifter inom yrkets olika arbetsområden såsom: vävning, stoppning, sömnad och stickning. Du kommer att fördjupa dig i användandet av ändamålsenlig utrustning och verktyg för lagning och renovering, exempelvis: vävutrustning, spännramar, symaskin, saxar och nålar.

Utbildningens innehåll och upplägg

Utbildningen till Mattrestauratör är två år lång och består till 80 procent av praktiskt utövande av yrket på en lärlingsplats. Resterade tid genomförs teoretiska studier relaterade till ditt framtida yrke. Teorin genomförs i skolans fina lokaler på Vasagatan 46 i Stockholm, men går att följa helt på distans. Det innebär att det i praktiken går att genomföra hela utbildningen på annan ort, om du har en lärlingsplats i en annan stad än Stockholm.


Vad krävs för att antas till utbildningen till Mattrestauratör?

  • En komplett, digital, ansökan där alla behörighetskrav kan styrkas,
  • Grundläggande behörighet, och
  • Särskild behörighet

Här kan du läsa om vad grundläggande behörighet innebär >


Om särskild behörighet

För att anses vara behörig att antas till yrket Mattrestauratör krävs, utöver grundläggande behörighet:

  1. Lärlingsplats som Mattrestauratör
    Lärlingsplatsen som Mattrestauratör hittar du själv. Den ska styrkas genom att du i samband med ansökan skickar in ifyllt avtal om handledning. Avtalet ska signeras av lärlingsplatsen. (Har du svårt att hitta en lärlingsplats rekommenderar vi att du tar kontakt med en branschorganisation eller motsvarande.)

    och
  2. Kurser lästa inom vald yrkesinriktning som ingår i Hantverksprogrammet, inriktning Övriga hantverk: Hantverksteknik 1 - 5 och Material och miljö eller motsvarande kunskaper.

Här kan du läsa om vad motsvarande kunskaper innebär >


Branschorganisation eller motsvarande

Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund >>

Du kanske också gillar

Gardinmakare

Gardinmakaren är specialist på sömnad och uppsättning av gardiner.

Läs mer