Målningsrestauratör

Målningsrestauratören arbetar med att renovera målningsarbeten på större föremål, till exempel kyrkorum/byggnader och dylikt.

För att kunna bli skicklig på att restaurera målningar behöver du ha en känsla för färg och form. Det är därför vanligt att målningsrestauratören har en konstnärlig bakgrund inom konstmåleri i kombination med exempelvis konsthistoria eller grafisk formgivning.

Förutom kyrkor arbetar målningsrestauratören ofta i större byggnader så som herrgårdar och dylikt samt även med renovering av tavlor och i vissa fall möbler.

Utbildningens innehåll och upplägg

Utbildningen till Målningsrestauratör är två år lång och består till 80 procent av praktiskt utövande av yrket på en lärlingsplats. Resterade tid genomförs teoretiska studier relaterade till ditt framtida yrke. Teorin genomförs i skolans fina lokaler på Vasagatan 46 i Stockholm, men går att följa helt på distans. Det innebär att det i praktiken går att genomföra hela utbildningen på annan ort, om du har en lärlingsplats i en annan stad än Stockholm.


Vad krävs för att antas till utbildningen till Målningsrestauratör?

  • En komplett, digital, ansökan där alla behörighetskrav kan styrkas,
  • Grundläggande behörighet, och
  • Särskild behörighet

Här kan du läsa om vad grundläggande behörighet innebär >


Om särskild behörighet

För att anses vara behörig att antas till yrket Målningsrestauratör krävs, utöver grundläggande behörighet:

  1. Lärlingsplats som Målningsrestauratör
    Lärlingsplatsen som Målningsrestauratör hittar du själv. Den ska styrkas genom att du i samband med ansökan skickar in ifyllt avtal om handledning. Avtalet ska signeras av lärlingsplatsen. (Har du svårt att hitta en lärlingsplats rekommenderar vi att du tar kontakt med en branschorganisation eller motsvarande.)

    och

  2. Kurser lästa inom vald yrkesinriktning som ingår i Hantverksprogrammet, inriktning Övriga hantverk: Hantverksteknik 1 - 5 och Material och miljö eller motsvarande kunskaper.

Här kan du läsa om vad motsvarande kunskaper innebär >


Branschorganisation eller motsvarande

Saknas. Närliggande:

Svenska Byggnadsvårdsföreningen >>

Måleriföretagen >>