Krukmakare

Krukmakaren tillverkar krukor och andra föremål av lera.

En krukmakare är en keramiker och en konsthantverkare som formger lera till runda föremål så som skålar, vaser, muggar, tallrikar och krukor. En av de vanligaste metoderna som används av krukmakare när föremål skapas är drejning.

I utbildningen till Krukmakare kommer du att utföra arbetsuppgifter inom krukmakaryrkets olika arbetsområden så som: gjutning, drejning och ugnssättning. Du kommer att fördjupa dig i att använda ändamålsenlig utrustning och verktyg för tillverkning, till exempel: drejskivor, brännugnar och diverse handverktyg.

Utbildningens innehåll och upplägg

Utbildningen till Krukmakare är två år lång och består till 80 procent av praktiskt utövande av yrket på en lärlingsplats. Resterade tid genomförs teoretiska studier relaterade till ditt framtida yrke. Teorin genomförs i skolans fina lokaler på Vasagatan 46 i Stockholm, men går att följa helt på distans. Det innebär att det i praktiken går att genomföra hela utbildningen på annan ort, om du har en lärlingsplats i en annan stad än Stockholm.


Vad krävs för att antas till utbildningen till Krukmakare?

  • En komplett, digital, ansökan där alla behörighetskrav kan styrkas,
  • Grundläggande behörighet, och
  • Särskild behörighet

Här kan du läsa om vad grundläggande behörighet innebär >


Om särskild behörighet

För att anses vara behörig att antas till yrket Krukmakare krävs, utöver grundläggande behörighet:

  1. Lärlingsplats som Krukmakare
    Lärlingsplatsen som Krukmakare hittar du själv. Den ska styrkas genom att du i samband med ansökan skickar in ifyllt avtal om handledning. Avtalet ska signeras av lärlingsplatsen. (Har du svårt att hitta en lärlingsplats rekommenderar vi att du tar kontakt med en branschorganisation eller motsvarande.)

    och
  2. Kurser lästa inom vald yrkesinriktning som ingår i Hantverksprogrammet, inriktning Övriga hantverk: Hantverksteknik 1 - 5 och Material och miljö eller motsvarande kunskaper.

Här kan du läsa om vad motsvarande kunskaper innebär >


Branschorganisation eller motsvarande

Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund >>


Se film

På Hållbarthantverk.se kan du se en film när krukmakargesällen Nina, tidigare lärling på Hantverksakademin, arbetar >>

Du kanske också gillar

Bokbindare

Bokbindaren arbetar med inbindning och renovering av böcker i olika former.

Läs mer

Keramiker

Keramikern är en konsthantverkare som tillverkar konst- och bruksföremål i lera.

Läs mer

Stenhuggare

Stenhuggaren arbetar med att forma grövre stenarbeten som: knott, trädgårdssten, inredning och utomhusmöbler, skulpturer och liknande konstföremål.

Läs mer