Körsnär

Körsnären tillverkar och handlar med kläder av pälsverk och skinn från olika djur.

Hos körsnären kan man exempelvis låta sy upp en ny päls eller sy om, laga och renovera gamla pälsar. Körsnären kan renovera pälsar med pälsbitar där det skafts bort päls eller byta foder. Hos en körsnär kombineras ofta nyproduktion med ändringar, reparationer och förvaring. Körsnären kan också bereda fårskinn till möbelklädslar.

I utbildningen till körsnär kommer du att utföra arbetsuppgifter inom yrkets olika arbetsområden så som: mönsterkonstruktion, måttagning, tillskärning, detaljsömnad samt hand- och maskinsömnad.

Utbildningens innehåll och upplägg

Utbildningen till Körsnär är två år lång och består till 80 procent av praktiskt utövande av yrket på en lärlingsplats. Resterade tid genomförs teoretiska studier relaterade till ditt framtida yrke. Teorin genomförs i skolans fina lokaler på Vasagatan 46 i Stockholm, men går att följa helt på distans. Det innebär att det i praktiken går att genomföra hela utbildningen på annan ort, om du har en lärlingsplats i en annan stad än Stockholm.


Vad krävs för att antas till utbildningen till Körsnär?

  • En komplett, digital, ansökan där alla behörighetskrav kan styrkas,
  • Grundläggande behörighet, och
  • Särskild behörighet

Här kan du läsa om vad grundläggande behörighet innebär >


Om särskild behörighet

För att anses vara behörig att antas till yrket Körsnär krävs, utöver grundläggande behörighet:

  1. Lärlingsplats som Körsnär
    Lärlingsplatsen som Körsnär hittar du själv. Den ska styrkas genom att du i samband med ansökan skickar in ifyllt avtal om handledning. Avtalet ska signeras av lärlingsplatsen. (Har du svårt att hitta en lärlingsplats rekommenderar vi att du tar kontakt med en branschorganisation eller motsvarande.)

    och
  2. Kurser lästa inom vald yrkesinriktning som ingår i Hantverksprogrammet, inriktning Övriga hantverk: Hantverksteknik 1 - 5 och Material och miljö eller motsvarande kunskaper.

Här kan du läsa om vad motsvarande kunskaper innebär >

Branschorganisation eller motsvarande

Sveriges Körsnärsmästareförening. (Webbsida saknas.)

Du kanske också gillar

Sadelmakare

Sadelmakaren arbetar med reparation och tillverkning av läderprodukter, exempelvis: sadlar, remmar, selar, väskor, portföljer, sportutrustning, bilklädsel och båtdynor.

Läs mer

Skomakare

Skomakaren arbetar med tillverkning, renovering, lagning och sulning av skor.

Läs mer

Ullrådgivare

Ullrådgivaren är länken mellan köpare och säljare av ull.

Läs mer