Kopparslagaren tillverkar olika sorters bruksföremål och konstföremål i koppar och andra metaller så som: tenn, mässing och silver.
Kopparslagaren arbetar med olika handverktyg och drivningstekniker enligt gammal modell för att få fram rätt struktur på föremålet. För att bli en bra kopparslagare behövs kunskaper om olika metaller och ett estetiskt tänk samt känsla för design.
I utbildningen kommer du att utföra arbetsuppgifter inom kopparslagaryrkets olika arbetsområden så som restaurering och renovering av olika objekt, formgivning, formning, smide, drivning och glödgning. Du kommer att lära dig använda ändamålsenlig utrustning och verktyg för tillverkning så som bocknings- och falsningsmaskiner, olika hammare, bänk sax, plåtsax, sparrhorn, städ, gas- och svetsutrustning.
Utbildningen till Kopparslagare är två år lång och består till 80 procent av praktiskt utövande av yrket på en lärlingsplats. Resterade tid genomförs teoretiska studier relaterade till ditt framtida yrke. Teorin genomförs i skolans fina lokaler på Vasagatan 46 i Stockholm, men går att följa helt på distans. Det innebär att det i praktiken går att genomföra hela utbildningen på annan ort, om du har en lärlingsplats i en annan stad än Stockholm.
För att anses vara behörig att antas till yrket Kopparslagare krävs, utöver grundläggande behörighet: