Konstinramare / Rammakare

Konstinramare eller rammakare eller är ett hantverksyrke där du arbetar med att rama in konst på papper, oljemålningar, fotografier, textilier, affischer, speglar samt olika typer av föremål.

I arbetsuppgifterna som Konstinramare/Rammakare ingår att kapa och sätta ihop ramar i både trä och metall, skära glas och passepartouter samt montera det som ska ramas in.

Konstinramaren/Rammakaren ska ha goda kunskaper om de material som används vid inramingsarbetet. Det är av stor vikt att använda material av hög kvalitet och åldersbeständig kartong för att bevara konsten på bästa sätt. Vidare ska konstinramaren känna till alla konsttekniker. Ytterligare krav som ställs på yrket är känsla för färg, form och design samt stor noggrannhet.

Utbildningens innehåll och upplägg

Utbildningen till Konstinramare / Rammakare är två år lång och består till 80 procent av praktiskt utövande av yrket på en lärlingsplats. Resterade tid genomförs teoretiska studier relaterade till ditt framtida yrke. Teorin genomförs i skolans fina lokaler på Vasagatan 46 i Stockholm, men går att följa helt på distans. Det innebär att det i praktiken går att genomföra hela utbildningen på annan ort, om du har en lärlingsplats i en annan stad än Stockholm.


Vad krävs för att antas till utbildningen till Konstinramare / Rammakare?

  • En komplett, digital, ansökan där alla behörighetskrav kan styrkas,
  • Grundläggande behörighet, och
  • Särskild behörighet

Här kan du läsa om vad grundläggande behörighet innebär >


Om särskild behörighet

För att anses vara behörig att antas till yrket Konstinramare / Rammakare krävs, utöver grundläggande behörighet:

  1. Lärlingsplats som Konstinramare / Rammakare
    Lärlingsplatsen hittar du själv. Den ska styrkas genom att du i samband med ansökan skickar in ifyllt avtal om handledning. Avtalet ska signeras av lärlingsplatsen. (Har du svårt att hitta en lärlingsplats rekommenderar vi att du tar kontakt med en branschorganisation eller motsvarande.)

    och
  2. Kurser lästa inom vald yrkesinriktning som ingår i Hantverksprogrammet, inriktning Övriga hantverk: Hantverksteknik 1 - 5 och Material och miljö eller motsvarande kunskaper.

Här kan du läsa om vad motsvarande kunskaper innebär >


Branschorganisation eller motsvarande

Glasbranschföreningen >>

Du kanske också gillar

Fönsterhantverkare

Fönsterhantverkaren genomför renovering och underhåll av fönster, fönsterbågar, över- och underbleck, beslag och gångjärn.

Läs mer

Förgyllare

Förgyllaren lägger guld- och slagmetall på föremål av gips, trä och metall.

Läs mer