Keramikern är en konsthantverkare som tillverkar konst- och bruksföremål i lera.
I utbildningen till Keramiker får du kunskap om och erfarenhet inom de olika förekommande arbetsområdena inom keramikeryrket. Du fördjupar dig också i att använda ändamålsenlig utrustning och verktyg för tillverkning, exempelvis: drejskivor, brännugnar och handverktyg.
Formning av materialet kan ske med händerna, med verktyg eller i någon form. Exempel på tekniker är: kavling, tumning, ringling, klappning, drejning och gjutning. Efter formning av en produkt behöver materialet härdas, vilket kan innefatta torkning och bränning. När materialet är härdat kan ytbehandling ske, såsom glasering.
Utbildningen till Keramiker är två år lång och består till 80 procent av praktiskt utövande av yrket på en lärlingsplats. Resterade tid genomförs teoretiska studier relaterade till ditt framtida yrke. Teorin genomförs i skolans fina lokaler på Vasagatan 46 i Stockholm, men går att följa helt på distans. Det innebär att det i praktiken går att genomföra hela utbildningen på annan ort, om du har en lärlingsplats i en annan stad än Stockholm.
För att anses vara behörig att antas till yrket Keramiker krävs, utöver grundläggande behörighet:
Träffa Sofia Tufvasson, keramikerlärling på Hantverksakademin ht 2016 – vt 2018. Sofia driver i dag företaget Tufva design och har sin verksamhet i Stockholmsområdet.
Keramikern Sofia Tufvasson tog farväl till den grafiska branschen och gick den tvååriga lärlingsutbildningen på Hantverksakademin. Nu syns hennes verk i Stockholm, Köpenhamn, New York och Milano. Tidningen Residence har gjort ett reportage om Sofia och hennes arbete.