Juvelfattare

Juvelfattaren infattar ädelstenar i smycken och konstföremål.

Det behövs en juvelfattare för att färdigställa ett juvelsmycke. Guldsmeden gör smycket och förarbetet, men själva inpassningen och infattningen av ädelstenarna skall utföras av en juvelfattare.

Ädelmetallen smids med stor skicklighet av juvelfattaren över ädelstenens rondist (midja). Juvelfattaren använder sig av sticklar som påminner om små ministämjärn.

En skicklig juvelfattare kan lyfta kvaliteten och karaktären på ett smycke, så vikten av ett skickligt fattningsarbete får inte glömmas. Förutom utseende påverkar också kvaliteten på fattningsarbetet smyckets hållbarhet.

Utbildningens innehåll och upplägg

Utbildningen till Juvelfattare är två år lång och består till 80 procent av praktiskt utövande av yrket på en lärlingsplats. Resterade tid genomförs teoretiska studier relaterade till ditt framtida yrke. Teorin genomförs i skolans fina lokaler på Vasagatan 46 i Stockholm, men går att följa helt på distans. Det innebär att det i praktiken går att genomföra hela utbildningen på annan ort, om du har en lärlingsplats i en annan stad än Stockholm.


Vad krävs för att antas till utbildningen till Juvelfattare?

  • En komplett, digital, ansökan där alla behörighetskrav kan styrkas,
  • Grundläggande behörighet, och
  • Särskild behörighet

Här kan du läsa om vad grundläggande behörighet innebär >


Om särskild behörighet

För att anses vara behörig att antas till yrket Juvelfattare krävs, utöver grundläggande behörighet:

  1. Lärlingsplats som Juvelfattare
    Lärlingsplatsen som Juvelfattare hittar du själv. Den ska styrkas genom att du i samband med ansökan skickar in ifyllt avtal om handledning. Avtalet ska signeras av lärlingsplatsen. (Har du svårt att hitta en lärlingsplats rekommenderar vi att du tar kontakt med en branschorganisation eller motsvarande.)

    och
  2. Kurser lästa inom vald yrkesinriktning som ingår i Hantverksprogrammet, inriktning Övriga hantverk: Hantverksteknik 1 - 5 och Material och miljö eller motsvarande kunskaper.

Här kan du läsa om vad motsvarande kunskaper innebär >


Branschorganisation eller motsvarande

Smycken & Klockor Branschorganisation >>

Sveriges Guldsmedsmästares Riksförening >>

Du kanske också gillar

Silversmed

Silversmeden arbetar huvudsakligen med större bruksföremål i olika metaller.

Läs mer

Ädelstensslipare

Ädelstenssliparen bearbetar ädelstenar och halvädelstenar företrädesvis till smycken och utsmyckningar.

Läs mer