Hattmakare

Hattmakaren tillverkar och renoverar hattar med hjälp av till största del gamla arbetstekniker och samma verktyg som förr.

Hattmakaren tillverkar herrhattar (till skillnad från en modist som tillverkar damhattar). En stor del av produktionen riktar sig mot doktorshattar samt till film, tv och teater. Därutöver förekommer viss exklusiv privatbeställning.

Hattmakare är ett av de få yrken i Sverige, där arbetstekniker och verktyg är nästan desamma som en hattmakare använde sig av på 1800-talet. En del av verktygen tillverkar man själv enligt gamla tekniker. Man använder sig inte av några halvfabrikat utan alla lacker, vävar, remsor mm görs enligt recept från tidigare hattmakare.

Utbildningens innehåll och upplägg

Utbildningen till Hattmakare är två år lång och består till 80 procent av praktiskt utövande av yrket på en lärlingsplats. Resterade tid genomförs teoretiska studier relaterade till ditt framtida yrke. Teorin genomförs i skolans fina lokaler på Vasagatan 46 i Stockholm, men går att följa helt på distans. Det innebär att det i praktiken går att genomföra hela utbildningen på annan ort, om du har en lärlingsplats i en annan stad än Stockholm.

Vad krävs för att antas till utbildningen till Hattmakare?

  • En komplett, digital, ansökan där alla behörighetskrav kan styrkas,
  • Grundläggande behörighet, och
  • Särskild behörighet

Här kan du läsa om vad grundläggande behörighet innebär >


Om särskild behörighet

För att anses vara behörig att antas till yrket Hattmakare krävs, utöver grundläggande behörighet:

  1. Lärlingsplats som Hattmakare
    Lärlingsplatsen som Hattmakare hittar du själv. Den ska styrkas genom att du i samband med ansökan skickar in ifyllt avtal om handledning. Avtalet ska signeras av lärlingsplatsen. (Har du svårt att hitta en lärlingsplats rekommenderar vi att du tar kontakt med en branschorganisation eller motsvarande.)

    och
  2. Kurser lästa inom vald yrkesinriktning som ingår i Hantverksprogrammet, inriktning Övriga hantverk: Hantverksteknik 1 - 5 och Material och miljö eller motsvarande kunskaper.

Här kan du läsa om vad motsvarande kunskaper innebär >


Branschorganisation eller motsvarande

Sveriges Hattmakare Förening >>

Du kanske också gillar

Handskmakare

Handskmakaren handtillverkar handskar och tillverkar även prototyper för maskintillverkning.

Läs mer

Skomakare

Skomakaren arbetar med tillverkning, renovering, lagning och sulning av skor.

Läs mer

Ullrådgivare

Ullrådgivaren är länken mellan köpare och säljare av ull.

Läs mer