Handskmakare

Handskmakaren handtillverkar handskar och skapar även prototyper för maskintillverkning.

Olika moment som ingår i processen när man tillverkar handskar är att fukta skinnen i duk för att göra dem lättare att bearbeta. Därefter granskar handskmakaren skinnet noggrant och planerar hur handskarna bäst skärs ut. Som en sista förberedelse innan tillskärningen talkas skinnet för att göra det enklare att hantera. Vid tillskärning använder handskmakaren verktyg som en stor sax, en trubbig kniv och linjal. Skinnet sträcks, sätts därefter i press, handsken stansas, sys ihop antingen med maskin eller för hand. De dressas på varma metallhänder innan de till slut stryks och poleras för sin slutliga form och finish.

Utbildningens innehåll och upplägg

Utbildningen till Handskmakare är två år lång och består till 80 procent av praktiskt utövande av yrket på en lärlingsplats. Resterade tid genomförs teoretiska studier relaterade till ditt framtida yrke. Teorin genomförs i skolans fina lokaler på Vasagatan 46 i Stockholm, men går att följa helt på distans. Det innebär att det i praktiken går att genomföra hela utbildningen på annan ort, om du har en lärlingsplats i en annan stad än Stockholm.


Vad krävs för att antas till utbildningen till Handskmakare?

  • En komplett, digital, ansökan där alla behörighetskrav kan styrkas,
  • Grundläggande behörighet, och
  • Särskild behörighet

Här kan du läsa om vad grundläggande behörighet innebär >

 

Om särskild behörighet

För att anses vara behörig att antas till yrket Handskmakare krävs, utöver grundläggande behörighet:

  1. Lärlingsplats som Handskmakare
    Lärlingsplatsen som Handskmakare hittar du själv. Den ska styrkas genom att du i samband med ansökan skickar in ifyllt avtal om handledning. Avtalet ska signeras av lärlingsplatsen. (Har du svårt att hitta en lärlingsplats rekommenderar vi att du tar kontakt med en branschorganisation eller motsvarande.)

    och

  2. Kurser lästa inom vald yrkesinriktning som ingår i Hantverksprogrammet, inriktning Övriga hantverk: Hantverksteknik 1 - 5 och Material och miljö eller motsvarande kunskaper.

Här kan du läsa om vad motsvarande kunskaper innebär >


Branschorganisation eller motsvarande

Branschorganisation saknas. Handskföretaget Hestra driver frågor om handskmakeri i Sverige.

Du kanske också gillar

Hattmakare

Hattmakaren tillverkar och renoverar hattar med hjälp av till största del gamla arbetstekniker och samma verktyg som förr.

Läs mer

Träbildhuggare

Träbildhuggaren skapar vackra dekorationer och föremål i trä.

Läs mer