Guldsmed

Guldsmeden arbetar framför allt med nyproduktion och reparation av smycken.

Guldsmeden tillverkar smycken som: vigselringar, örhängen, hängsmycken och mindre accessoarer för hand från grunden i plåt, plans, tråd i metall som silver, guld, platina. Också andra metaller kan förekomma. Guldsmeden reparerar även smycken som gått sönder såsom exempelvis lödning av kedjor, ringar eller något annat som gått av. Guldsmeden kan omforma eller skapa ett helt nytt smycke genom att smälta, smida, såga eller löda. Det ingår många moment som att smärgla, slipa och polera både vid nyproduktion och reparation.

Guldsmide handlar om små detaljarbeten till skillnad från silversmide som ofta gäller större bruksföremål som skålar, ljusstakar och askar.

Utbildningens innehåll och upplägg

Utbildningen till Guldsmed är två år lång och består till 80 procent av praktiskt utövande av yrket på en lärlingsplats. Resterade tid genomförs teoretiska studier relaterade till ditt framtida yrke. Teorin genomförs i skolans fina lokaler på Vasagatan 46 i Stockholm, men går att följa helt på distans. Det innebär att det i praktiken går att genomföra hela utbildningen på annan ort, om du har en lärlingsplats i en annan stad än Stockholm.


Vad krävs för att antas till utbildningen till Guldsmed?

  • En komplett, digital, ansökan där alla behörighetskrav kan styrkas,
  • Grundläggande behörighet, och
  • Särskild behörighet

Här kan du läsa om vad grundläggande behörighet innebär >

 

Om särskild behörighet

För att anses vara behörig att antas till yrket Guldsmed krävs, utöver grundläggande behörighet:

  1. Lärlingsplats som Guldsmed
    Lärlingsplatsen som Guldsmed hittar du själv. Den ska styrkas genom att du i samband med ansökan skickar in ifyllt avtal om handledning. Avtalet ska signeras av lärlingsplatsen. (Har du svårt att hitta en lärlingsplats rekommenderar vi att du tar kontakt med en branschorganisation eller motsvarande.)

    och
  2. Kurser lästa inom vald yrkesinriktning som ingår i Hantverksprogrammet, inriktning Övriga hantverk: Hantverksteknik 1 - 5 och Material och miljö eller motsvarande kunskaper.

Här kan du läsa om vad motsvarande kunskaper innebär >


Branschorganisation eller motsvarande

Smycken & Klockor Branschorganisation >>

Sveriges Guldsmedsmästares Riksförening >>

Du kanske också gillar

Perukmakare

Perukmakaren tillverkar peruker. Huvudsakliga arbetsområden är inom TV, teater och film samt för medicinskt syfte, till exempel för cancerpatienter.

Läs mer

Juvelfattare

Juvelfattaren infattar ädelstenar i smycken och konstföremål.

Läs mer

Silversmed

Silversmeden arbetar huvudsakligen med större bruksföremål i olika metaller.

Läs mer

Urmakare

Urmakaren tillverkar och renoverar klockor, allt från gigantiska tornur till små armbandsklockor.

Läs mer