Gravör

Gravören skapar ett mönster i olika material med hjälp av olika typer av verktyg.

Mönstret kan bilda en text eller bild på ytan, men likaväl ren ornamentik eller abstrakt dekor. En gravörs verktyg är främst en gravyrstickel, stickel eller diamantritsnål, men kan också utgöras av särskilda slipmaskiner.

Man graverar ofta på föremål såsom: bägare och pokaler i glas eller metall, exempelvis smycken, samt gravstenar etc. men även gjutformar för medaljer och tryckplåtar för frimärken, kopparstick. Yrket har flera inriktningar som: blankstick-, glas-, maskin-, sten- och stämpelgravyr.

Utbildningens innehåll och upplägg

Utbildningen till Gravör är två år lång och består till 80 procent av praktiskt utövande av yrket på en lärlingsplats. Resterade tid genomförs teoretiska studier relaterade till ditt framtida yrke. Teorin genomförs i skolans fina lokaler på Vasagatan 46 i Stockholm, men går att följa helt på distans. Det innebär att det i praktiken går att genomföra hela utbildningen på annan ort, om du har en lärlingsplats i en annan stad än Stockholm.


Vad krävs för att antas till utbildningen till Gravör?

  • En komplett, digital, ansökan där alla behörighetskrav kan styrkas,
  • Grundläggande behörighet, och
  • Särskild behörighet

Här kan du läsa om vad grundläggande behörighet innebär >

 

Om särskild behörighet

För att anses vara behörig att antas till yrket Gravör krävs, utöver grundläggande behörighet:

  1. Lärlingsplats som Gravör
    Lärlingsplatsen som Gravör hittar du själv. Den ska styrkas genom att du i samband med ansökan skickar in ifyllt avtal om handledning. Avtalet ska signeras av lärlingsplatsen. (Har du svårt att hitta en lärlingsplats rekommenderar vi att du tar kontakt med en branschorganisation eller motsvarande.)

    och
  2. Kurser lästa inom vald yrkesinriktning som ingår i Hantverksprogrammet, inriktning Övriga hantverk: Hantverksteknik 1 - 5 och Material och miljö eller motsvarande kunskaper.

Här kan du läsa om vad motsvarande kunskaper innebär >


Branschorganisation eller motsvarande

Smycken & Klockor Branschorganisation >>

Sveriges Guldsmedsmästares Riksförening >>

Du kanske också gillar

Emaljerare

Emaljeraren utför sitt hantverk genom att helt eller delvis täcka föremål som vanligen är av metall med emalj av olika färg.

Läs mer

Juvelfattare

Juvelfattaren infattar ädelstenar i smycken och konstföremål.

Läs mer