Gördelmakare

Gördelmakaren tillverkar stommen till kristallkronor.

Gördelmakare gjorde tidigare bälten och andra läderarbeten med beslag av mässing, men har senare blivit ett rent metallhantverk och jämställts med gelbgjutare. Gördelmakaren tillverkar olika typer av metallföremål, till exempel beslag och spännen samt stommar till kristallkronor.

Utbildningens innehåll och upplägg

Utbildningen till Gördelmakare är två år lång och består till 80 procent av praktiskt utövande av yrket på en lärlingsplats. Resterade tid genomförs teoretiska studier relaterade till ditt framtida yrke. Teorin genomförs i skolans fina lokaler på Vasagatan 46 i Stockholm, men går att följa helt på distans. Det innebär att det i praktiken går att genomföra hela utbildningen på annan ort, om du har en lärlingsplats i en annan stad än Stockholm.


Vad krävs för att antas till utbildningen till Gördelmakare?

 • En komplett, digital, ansökan där alla behörighetskrav kan styrkas,
 • Grundläggande behörighet, och
 • Särskild behörighet

Här kan du läsa om vad grundläggande behörighet innebär >

 

Om särskild behörighet

För att anses vara behörig att antas till yrket Gördelmakare krävs, utöver grundläggande behörighet:

 1. Lärlingsplats som Gördelmakare
  Lärlingsplatsen som Gördelmakare hittar du själv. Den ska styrkas genom att du i samband med ansökan skickar in ifyllt avtal om handledning. Avtalet ska signeras av lärlingsplatsen.
  Har du svårt att hitta en lärlingsplats rekommenderar vi att du tar kontakt med en branschorganisation eller motsvarande.

  och
 2. Kurser lästa inom vald yrkesinriktning som ingår i Hantverksprogrammet, inriktning Övriga hantverk: Hantverksteknik 1 - 5 och Material och miljö eller motsvarande kunskaper.

Här kan du läsa om vad motsvarande kunskaper innebär >


Branschorganisation eller motsvarande

Saknas

Du kanske också gillar

Gjutare – specialisering konstgjutare

Som Gjutare – specialisering konstgjutare kan beställningarna variera allt från att gjuta nya konstverk och göra kopior till att reparera och underhålla gamla verk.

Läs mer

Kopparslagare

Kopparslagaren tillverkar olika sorters bruksföremål och konstföremål i koppar och andra metaller så som: tenn, mässing och silver.

Läs mer

Kristallkronemakare

Kristallkronemakaren tillverkar och renoverar kristallkronor.

Läs mer