Som Gjutare – specialisering konstgjutare kan beställningarna variera allt från att gjuta nya konstverk och göra kopior till att reparera och underhålla gamla verk.
Läser du till gjutare på Hantverksakademin har du specialisering mot konstgjutning och inte mot industriproduktion.
Gjutning kan innebära att smälta metall, till exempel järn, stål eller aluminium som får stelna i en form. Att arbeta som gjutare är ett varierande arbete där man ofta lär sig många olika moment i produktionen.
Gelbgjutare gjuter oftast föremål i mässing såsom ljusstakar och ljuskronor.
Avgjutaren är specialiserad på gjutningsteknik med engångsform eller permanentform utforma och tillverka gjutformar och kärnor samt smälta, gjuta och efterbehandla arbetsstycken.
Klockgjuteri är ett hantverk inriktat på gjutning och produktion av klockor, bland annat kyrkklockor. För klockgjutning används en speciell bronslegering.
Tenngjutare, även kallad kanngjutare, gjuter föremål som: stop, fat, skålar, kannor, ljusstakar och mycket annat av tenn och koppar.
Utbildningen till Gjutare – specialisering konstgjutare är två år lång och består till 80 procent av praktiskt utövande av yrket på en lärlingsplats. Resterade tid genomförs teoretiska studier relaterade till ditt framtida yrke. Teorin genomförs i skolans fina lokaler på Vasagatan 46 i Stockholm, men går att följa helt på distans. Det innebär att det i praktiken går att genomföra hela utbildningen på annan ort, om du har en lärlingsplats i en annan stad än Stockholm.
För att anses vara behörig att antas till yrket Gjutare – specialisering konstgjutare krävs, utöver grundläggande behörighet: