Gjutare – specialisering konstgjutare

Som Gjutare – specialisering konstgjutare kan beställningarna variera allt från att gjuta nya konstverk och göra kopior till att reparera och underhålla gamla verk.

Läser du till gjutare på Hantverksakademin har du specialisering mot konstgjutning och inte mot industriproduktion.

Gjutning kan innebära att smälta metall, till exempel järn, stål eller aluminium som får stelna i en form. Att arbeta som gjutare är ett varierande arbete där man ofta lär sig många olika moment i produktionen.

Gelbgjutare gjuter oftast föremål i mässing såsom ljusstakar och ljuskronor.

Avgjutaren är specialiserad på gjutningsteknik med engångsform eller permanentform utforma och tillverka gjutformar och kärnor samt smälta, gjuta och efterbehandla arbetsstycken.

Klockgjuteri är ett hantverk inriktat på gjutning och produktion av klockor, bland annat kyrkklockor. För klockgjutning används en speciell bronslegering.

Tenngjutare, även kallad kanngjutare, gjuter föremål som: stop, fat, skålar, kannor, ljusstakar och mycket annat av tenn och koppar.

Utbildningens innehåll och upplägg

Utbildningen till Gjutare – specialisering konstgjutare är två år lång och består till 80 procent av praktiskt utövande av yrket på en lärlingsplats. Resterade tid genomförs teoretiska studier relaterade till ditt framtida yrke. Teorin genomförs i skolans fina lokaler på Vasagatan 46 i Stockholm, men går att följa helt på distans. Det innebär att det i praktiken går att genomföra hela utbildningen på annan ort, om du har en lärlingsplats i en annan stad än Stockholm.


Vad krävs för att antas till utbildningen till Gjutare – specialisering konstgjutare?

  • En komplett, digital, ansökan där alla behörighetskrav kan styrkas,
  • Grundläggande behörighet, och
  • Särskild behörighet

Här kan du läsa om vad grundläggande behörighet innebär >

 

Om särskild behörighet

För att anses vara behörig att antas till yrket Gjutare – specialisering konstgjutare krävs, utöver grundläggande behörighet:

  1. Lärlingsplats som Gjutare – specialisering konstgjutare
    Lärlingsplatsen hittar du själv. Den ska styrkas genom att du i samband med ansökan skickar in ifyllt avtal om handledning. Avtalet ska signeras av lärlingsplatsen. (Har du svårt att hitta en lärlingsplats rekommenderar vi att du tar kontakt med en branschorganisation eller motsvarande.)

    och

  2. Kurser lästa inom vald yrkesinriktning som ingår i Hantverksprogrammet, inriktning Övriga hantverk: Hantverksteknik 1 - 5 och Material och miljö eller motsvarande kunskaper.

Här kan du läsa om vad motsvarande kunskaper innebär >


Branschorganisation eller motsvarande

Gjuteriföreningen >>

Du kanske också gillar

Gördelmakare

Gördelmakaren tillverkar stommen till kristallkronor.

Läs mer

Typograf

Typografen var en person som arbetade med sättning och tryckning av böcker. Yrket i dess ursprungsform finns idag på en del museer.

Läs mer

Kopparslagare

Kopparslagaren tillverkar olika sorters bruksföremål och konstföremål i koppar och andra metaller så som: tenn, mässing och silver.

Läs mer

Smed – specialisering traditionellt smide

En smed – specialisering traditionellt smide arbetar med traditionella metallbearbetningsmetoder till skillnad från byggsmed.

Läs mer