Förgyllare

Förgyllaren lägger guld- och slagmetall på föremål av gips, trä och metall.

Förgyllning innebär att ett föremål beläggs med ett tunt lager guld med hjälp av olika metoder. Även beläggning med guldfärgat material kallas ibland förgyllning även om inget guld förekommer. Olika mekaniska eller kemiska metoder används, i synnerhet för keramik, metall- eller träarbeten (till exempel för möbler). Idag läggs vanligtvis guld på metallarbeten genom elektrolys (elektroplätering).

Utbildningens innehåll och upplägg

Utbildningen till Förgyllare är två år lång och består till 80 procent av praktiskt utövande av yrket på en lärlingsplats. Resterade tid genomförs teoretiska studier relaterade till ditt framtida yrke. Teorin genomförs i skolans fina lokaler på Vasagatan 46 i Stockholm, men går att följa helt på distans. Det innebär att det i praktiken går att genomföra hela utbildningen på annan ort, om du har en lärlingsplats i en annan stad än Stockholm.


Vad krävs för att antas till utbildningen till Förgyllare?

  • En komplett, digital, ansökan där alla behörighetskrav kan styrkas,
  • Grundläggande behörighet, och
  • Särskild behörighet

Här kan du läsa om vad grundläggande behörighet innebär >

 

Om särskild behörighet

För att anses vara behörig att antas till yrket Förgyllare krävs, utöver grundläggande behörighet:

  1. Lärlingsplats som Förgyllare
    Lärlingsplatsen som Förgyllare hittar du själv. Den ska styrkas genom att du i samband med ansökan skickar in ifyllt avtal om handledning. Avtalet ska signeras av lärlingsplatsen. (Har du svårt att hitta en lärlingsplats rekommenderar vi att du tar kontakt med en branschorganisation eller motsvarande.)

    och

  2. Kurser lästa inom vald yrkesinriktning som ingår i Hantverksprogrammet, inriktning Övriga hantverk: Hantverksteknik 1 - 5 och Material och miljö eller motsvarande kunskaper.

Här kan du läsa om vad motsvarande kunskaper innebär >


Branschorganisation eller motsvarande

Stockholms ram & förgylleriidkareförening >>

Lärlingsplats för dig som vill bli förgyllare finns i Stockholm

Åmells Konsthandel söker en lärling från HT2021. Åmells Konsthandel är ett familjeföretag som fyllde 100 år 2020. De handlar främst med skandinavisk konst, men utbudet består även av konstföremål såsom: möbler, porslin, silver och ljuskronor. Åmells verkstad ligger i Frihamnen i Stockholm. Deras galleri ligger på Birger Jarlsgatan 14 i Stockholm och är öppet för alla som önskar besöka deras utställningar.

Mer information om företaget finns här >>

Som förgyllarlärling hos Åmells har du rätt handlag och fallenhet för att arbeta med händerna. Du har god känsla för färg och form och håller ordning och reda omkring dig. Har du förkunskaper inom snickeri är det ett plus.


Är du intresserad?

Kontakta Ulrika Åmell via e-post ulrika.amell@amells.com. Säg att du söker lärlingsplats i samband med din ansökan till Hantverksakademin när du kontaktar företaget. Tänk också på att du, om du kommer överens med företaget om att de tar emot dig som lärling, behöver styrka lärlingsplatsen med ett handledningsavtal i samband med din ansökan.

Du kanske också gillar

Emaljerare

Emaljeraren utför sitt hantverk genom att helt eller delvis täcka föremål som vanligen är av metall med emalj av olika färg.

Läs mer

Konstinramare

Konstinramare eller rammakare eller är ett hantverksyrke där du arbetar med att rama in konst.

Läs mer

Målningsrestauratör

Målningsrestauratören arbetar med att renovera målningsarbeten på större föremål.

Läs mer