Dockmakare

Dockmakaren tillverkar rörliga dockor för film, tv och teater.

Dockmakaren skapar även skulpturer, attribut och modeller m.m. Det kan vara tillverkning av allt från väldigt avancerade mekaniska dockor till enkla handdockor. Kunder är framför allt teatrar, dockteatrar, produktionsbolag, museer och skolor.

Dockmakaren jobbar i många olika material, exempelvis: textil, papier-maché och trä, samt nya material som: latex, polyuretanskum, olika plaster, akrylhartser och silikon. Vissa dockmakare jobbar med konstruktion av traditionella styrningar med trådar och pinnar likväl som dockor som styrs mekaniskt.

Utbildningens innehåll och upplägg

Utbildningen till Dockmakare är två år lång och består till 80 procent av praktiskt utövande av yrket på en lärlingsplats. Resterade tid genomförs teoretiska studier relaterade till ditt framtida yrke. Teorin genomförs i skolans fina lokaler på Vasagatan 46 i Stockholm, men går att följa helt på distans. Det innebär att det i praktiken går att genomföra hela utbildningen på annan ort, om du har en lärlingsplats i en annan stad än Stockholm.


Vad krävs för att antas till utbildningen till Dockmakare?

  • En komplett, digital, ansökan där alla behörighetskrav kan styrkas,
  • Grundläggande behörighet, och
  • Särskild behörighet

Här kan du läsa om vad grundläggande behörighet innebär >

 

Om särskild behörighet

För att anses vara behörig att antas till yrket Dockmakare krävs, utöver grundläggande behörighet:

  1. Lärlingsplats som Dockmakare
    Lärlingsplatsen som Dockmakare hittar du själv. Den ska styrkas genom att du i samband med ansökan skickar in ifyllt avtal om handledning. Avtalet ska signeras av lärlingsplatsen. (Har du svårt att hitta en lärlingsplats rekommenderar vi att du tar kontakt med en branschorganisation eller motsvarande.)

    och

  2. Kurser lästa inom vald yrkesinriktning som ingår i Hantverksprogrammet, inriktning Övriga hantverk: Hantverksteknik 1 - 5 och Material och miljö eller motsvarande kunskaper.

Här kan du läsa om vad motsvarande kunskaper innebär >


Branschorganisation eller motsvarande

Svenska dockteaterföreningen >>

Svensk Scenkonst >>

Teaterförbundet >>

Du kanske också gillar

Attributmakare

Attributmakaren arbetar med rekvisita för film-, TV- och teaterproduktioner.

Läs mer

Hattmakare

Hattmakaren tillverkar och renoverar hattar med hjälp av till största del gamla arbetstekniker och samma verktyg som förr.

Läs mer

Maskmakare

Maskmakaren tillverkar masker för till exempel teater-, film- och TV-produktioner.

Läs mer