Ädelstensslipare

Ädelstenssliparen bearbetar ädelstenar och halvädelstenar företrädesvis till smycken och utsmyckningar.

Som ädelstensslipare bearbetar du den råa stenen genom slipning och förhöjer dess glans genom polering. Ädelstenens art, färg, genomskinlighet och hårdhet avgör det sätt på vilket den bör slipas. Före slipningen får stenen dess i det närmaste slutliga form genom klyvning eller itusågning med ledning av bland annat kristallernas klyvbarhet och deras större eller mindre hårdhet och sprödhet.

Under Hantverksakademins utbildning till Ädelstensslipare fördjupar du dig bland annat i ett antal olika sliptekniker och slipmaskiner som planslipar med löst slippulver, cabochonslipar, fasettmaskiner, sågar och ultraljudsborr.

Utbildningens innehåll och upplägg

Utbildningen till Ädelstensslipare är två år lång och består till 80 procent av praktiskt utövande av yrket på en lärlingsplats. Resterade tid genomförs teoretiska studier relaterade till ditt framtida yrke. Teorin genomförs i skolans fina lokaler på Vasagatan 46 i Stockholm, men går att följa helt på distans. Det innebär att det i praktiken går att genomföra hela utbildningen på annan ort, om du har en lärlingsplats i en annan stad än Stockholm.


Vad krävs för att antas till utbildningen till Ädelstensslipare?

  • En komplett, digital, ansökan där alla behörighetskrav kan styrkas,
  • Grundläggande behörighet, och
  • Särskild behörighet.

Här kan du läsa om vad grundläggande behörighet innebär >


Om särskild behörighet

För att anses vara behörig att antas till yrket Ädelstensslipare krävs, utöver grundläggande behörighet:

  1. Lärlingsplats som Ädelstensslipare
    Lärlingsplatsen som Ädelstensslipare hittar du själv. Den ska styrkas genom att du i samband med ansökan skickar in ifyllt avtal om handledning. Avtalet ska signeras av lärlingsplatsen. (Har du svårt att hitta en lärlingsplats rekommenderar vi att du tar kontakt med en branschorganisation eller motsvarande.)

    och
  2. Kurser lästa inom vald yrkesinriktning som ingår i Hantverksprogrammet, inriktning Övriga hantverk: Hantverksteknik 1 - 5 och Material och miljö eller motsvarande kunskaper.

Här kan du läsa om vad motsvarande kunskaper innebär >


Branschorganisation eller motsvarande

Sveriges Gemmologiska Riksförening >>

Du kanske också gillar

Glashantverkare

Glashantverkaren reparerar glasprodukter.

Läs mer

Juvelfattare

Juvelfattaren infattar ädelstenar i smycken och konstföremål.

Läs mer